Великобритания разплаща сметки от Първата световна война


Великобритания разплаща сметки от Първата световна война
Снимка: Getty Images/Guliver

763

Великобритания ще изчисти дълговете си от времето на Първата световна война. Те се изчисляват на 1,9 млрд. паунда (2,4 млрд.евро). Изплащането ще стане чрез програма за рефинансиране, която включва издаване на нови държавни ценни книжа, съобщи британският финансов министър Джордж Озбърн.

Ще бъдат изплатени и ценни книжа от 18 век, когато през 1720 г. настъпи голяма спекулативна катастрофа, която остави след себе си значителни национални дългове, съобщава АФП.

Правителството ще използва сегашните ниски лихвени проценти, за да рефинансира дълговете. "Това е момент, с който Великобритания да се гордее. Най-накрая можем да изплатим дълговете си, натрупани през Първата световна война. Това е нещо добро за това поколение данъкоплатци, а също и още един начин да си спомним за невероятната саможертва от миналото", каза финансовият министър.

Властите смятат, че Великобритания е изплатила около 5,5 милиарда паунда лихви по дълговете си от Първата световна война след 1917 г.

Повече от 120 000 души имат първокласни ценни книжа от войната, които са най-широко разпространените британски държавни ценни книжа. С тези хора предстои да бъде установен контакт, за да получат плащане.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички