Водеща румънска застрахователна компания е пред фалит


Водеща румънска застрахователна компания е пред фалит
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2630

„Астра Асигурари“ – една от най-големите румънски застрахователни компании, притежавана на от румънския бизнесмен Дан Адамеску, е загубила своя лиценз и е изправена пред банкрут, след решение на държавния регулатор на финансовите пазари. Ако веднъж съдът реши, че компанията е фалирала, клиентите ще бъдат обезпечени от специалния дъжавен гарантиран фонд.

Това е най-големият банкрут в румънския застрахователен сектор. Компанията има над 1,8 милиона клиенти, като понастоящем разполага с 2,5 милиона застрахователни полици.

„Астра Асигурари“ беше третата най-голяма застрахователна компания в северната ни съседка през 2014 г., като общият ѝ капитал се равняваше на 173 милиона евро, което е 9,5 процента като дял от застрахователния пазар.

През 2013 г. тази компания бе пазарен лидер, като притежаваше дял от 11,3 процента и капитал от 206 милиона евро.

Румънската комисия по финансов надзор реши да изтегли правото на „Астра Асигурари“ да практикува, обявявайки решението си на 26 август. Конкретният повод за това решение бе фактът, че компанията се нуждае от 95 милиона евро нов капитал, за да ребалансира своите финансови позиции.

Все още не е сигурно дали компанията ще фалира, тъй като наколко застрахователни групи, например германската „Ерго“, полската „PZU” и една португалска са проявили желание да се включат в нейното спасение срещу процент от акциите. Но президентът на компанията заяви миналата седмица, че акционерите не са съгласни да приемат офертите.

Според Комисията за финансов надзор, клиентите на „Астра Асигурари“ могат да получат компенсации на обща стойност от 157 милиона евро. Резервът на компанията е около 146 милиона евро, докато стойността на гарантирания фонд, който би трябвало да се справи със ситуацията, се равнява на 225 милиона евро.

Максималната компенсация, която могат да получат потърпевшите от евентуалния фалит, е около 450 000 румънски леи (малко над 100 000 евро).

Използван източник: Romania Insider.

Aвтор: Теодор Спасов

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички