Водещите икономики ще рефинансират дълг за 7,1 трлн. долара тази година


Водещите икономики ще рефинансират дълг за 7,1 трлн. долара тази година
Снимка: iStock/Guliver

1679

През 2016 г. големите икономики ще рефинансират дълг, чийто размер ще бъде леко изменен в сравнение с този за миналата година. Причината е, че държавите направиха опит да свият бюджетния дефицит до една трета от пиковете, които наблюдавахме по време на световната финансова криза, пише Bloomberg.

Стойността на облигациите на страните от Г-7 плюс Бразилия, Китай, Индия и Русия ще достигне 7,1 трлн. долара. За сравнение, през 2015 г. тази сума е 7 трлн. долара, а през 2012 г. е достигала 7,6 трлн. долара. Данните показват, че обратното изкупуване на дълга на Япония, Германия, Италия и Канада спада, а на САЩ, Китай и Великобритания расте.

Стойността на падежиращия дълг постепенно пада от 2012 г. насам. Това може да се окаже добра новина за пазара на облигации след като Федералния резерв постепенно вдига лихвените нива. Икономистите очакват бюджетните дефицити да се свият за седма поредна година, защото правителствата продължават да намаляват разходите си, за да се справят с финансовия срив.

„Повечето от държавите осъзнаха важността на фискалната дисциплина. По време на кризата наблюдавахме фискална експанзия по различни причини: за поддържане на растежа, за прехвърляне на задълженията от частния към публичния сектор. Тези ефекти сега отминават”, смята Мохит Кумар от Credit Agricole.

Макар спадът да показва, че има по-малък натиск върху правителствата да вземат заеми, това не означава, че те ще емитират по-малко – зависи от цялостните им финансови потребности.

Германия смята да увеличи пласирането на свои облигации до 203 млрд. евро тази година от 175 млд. през миналата, от части за да финансира разходите, възникнали от рекордния брой мигранти, влезли в страната.

Русия и Бразилия ще отбележат най-голям пропорционален спад в изкупуването на дългови книжа, като тези с падеж през 2016 г. ще намалеят със съответно 38% и 26%.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички