Време ли е да сменим банката?


Време ли е да сменим банката?
Снимка:

597

Краят на годината, за съжаление, не е само сезон на приятни емоции. В последните дни на декември се замисляме по-сериозно от всякога за финансовото си състояние, данъците, кредитите и банковите си сметки.

Рядко сме склонни да сменим банката, с която сме свикнали – дали обаче не е време да потърсим по-изгодна сделка другаде?

Финансовият сайт dailyfinance.com ни представя въпросите, на които да си отговорим, преди да прехвърлим сметките си.

1. Използвам ли правилният вид сметки?

Разплащателните сметки са по-удобни, но спестовните обикновено носят по-високи лихви. Ако не сте го направили досега, прехвърлете част от парите си на депозит, който да ви гарантира някаква по-чувствителна възвращаемост.

Заслужава си да направите проверка онлайн какви лихви предлагат различните банки, но имайте предвид, че това не трябва да е единственият фактор, определящ решението ви. Защо?

2. Плащам ли излишни или твърде високи такси?

Във времена на криза, банките не могат да очакват високи печалби от инвестиционния си портфейл, нито реколтата от отпусканите заеми е особено богата.

Те компенсират недостига с редица скрити и явни такси. Не хвърляйте банковите извлечения право в кошчето за боклук.

Проверете - колко плащате при теглене от банкомат, преводи, известяване чрез СМС и пазаруване с дебитна или кредитна карта? Какви са месечните такси за обслужване? Суми от по 2-3 лева на месец може и да ви изглеждат незначителни, но знаете – капка по капка, разходите се натрупват.

Има ли такси, които според вас са излишни, и другите банки не удържат? Можете ли да намерите по-изгодна сделка другаде? И – къде?

Защото от значение е

3. Отговаря ли тази банка на стила ми на живот?

Да, ясно е, че няма да се жените за банката. Защо тогава да си задавате подобен въпрос? Много просто – помислете, има ли удобен банкомат на обслужващата ви финансова институция наблизо? Какво е работното време на офисите? Достатъчно широка ли е клоновата мрежа?

Ако не ви се налага да излизате от работа, за да чакате на дълги опашки, това несъмнено би било огромно облекчение, нали? Помислете и за онлайн банкирането – какви точно услуги се предлагат, и на каква цена. И не забравяйте и

4. Кредитите

Ако сте клиент на някоя банка от години, получавате заплата и плащате сметките си изцяло през нея, тя вече е наясно с финансовото ви състояние сигурно по-добре и от самите вас. Това означава, че може да ви предложи по-изгодна сделка при отпускане на кредит или при рефинансиране на вече съществуващи задължения.

Затова, като избирате банка, не мислете само за лихвите по депозитите, а се позаинтересувайте и от кредитната й политика – включително условията за издаване на кредитни карти. Вероятно ще искате по-подробна консултация по въпроса. А можете ли да разчитате на такава? Запитайте се -

5. Получавам ли добро обслужване?

Ако всеки път, когато ви се налага да се отбиете до банката, получавате главоболие, време е да помислите за промяна. Получавате ли подробни, ясни и не на последно място – учтиви отговори на всички свои въпроси? Как работи центърът за обслужване на клиенти – когато звъннете, налага ли ви се да чакате на телефона с часове? Компетентен ли е персоналът? Едва след като вземете предвид всички тези фактори, можете да сте спокоен, че през новата година ще имате насреща стабилен партньор в областта на финансите.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички