Време ли е за оптимизъм?


Време ли е за оптимизъм?
Снимка:

1306

В условия на продължаваща финансова и икономическа несигурност финансовите мениджъри в страната изразяват предпазлив оптимизъм.

Това се посочва в доклад на Делойт за нагласите на финансовите директори в България, представен днес на форум в София. Проучването на Делойт в България е част от Deloitte CFO Survey в Централна Европа, което сравнява вижданията на финансовия мениджмънт от 8 държави (България, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия).

За мнозинството от финансовите директори в България (78%) степента на финансовата и икономическата неизвестност, идващи отвън, е висока. Очаквайки състоянието на стагнация да продължи и ръстът на БВП да не надхвърли 1,5% и през 2013 г., анкетираните като цяло са настроени да бъдат бдителни.

Нашите наблюдения показват, че апетитът за риск се запазва на ниски нива, и това е видно от по-сдържания подход към новите инвестиции и използването на заемни средства. В 72% от отговорите четем резервираност по отношение на инвестирането, а повече от половината от отговорилите не заявяват намерение да увеличават съотношението дълг към капитал в следващите 12 месеца, коментира Тодор Тодоров, директор „Финансово консултиране“ в Делойт България.

Докладът отразява и виждането на мениджърите за бизнес приоритетите за следващата година и най-характерното тук е, че свиването на разходите продължава да стои на дневен ред за 70% от финансовите директори, а за всеки втори от тях преструктурирането на бизнеса би било вероятно в рамките на предстоящата година.

Според Васко Райчев, Председател на Делойт България, макар и предпазлив и сдържан, българският финансов мениджмънт дава определени сигнали за оптимизъм.

Той е бдителен по отношение на заплахите, но и отворен към възможностите, коментира В. Райчев и поясни, че признаците за това са видими в отговорите на над 44% от директорите, които ще търсят начини да увеличат приходите си от съществуващи пазари, а за над една трета новите пазари ще бъдат с най-висок приоритет в предстоящата година.

Въпреки че мнозинството финансови директори са резервирани по отношение на инвестиционни активности, процентът на заявилите, че новите инвестиции са от първостепенна важност за компаниите им (28%), сам по себе си е впечатляващ в настоящите условия. Същият коментар е валиден и за дълговото финансиране, към което, макар и да отбелязахме предпазливост, не можем да пренебрегнем 28% от отговорите, в които очевидно е заложено очакване за стабилни и предсказуеми парични потоци и готовност за поемане на повече дълг.

Най-положителните очаквания на финансовия мениджмънт в страната са свързани с финансовите перспективи пред компаниите им в сравнение с очакванията, които са имали преди 6 месеца. Нито един от отговорилите не прогнозира влошаване в този аспект, а за 66,7% изгледите са в спектъра на оптимизма.

Според Гевин Флук, Съдружник и Лидер на CFO програмата в Делойт Централна Европа, ако разглеждаме отговорите на финансовите директори в България в контекста на сравнителното проучване за 8-те държави, включени в проучването, тук нагласите на мениджърите изглеждат по-оптимистични от тези на много техни колеги в Централна Европа – както по отношение на ръста на икономиката, така и с оглед на финансовите перспективи пред самите компании.

Най-голяма промяна се наблюдава в Полша, където очакванията са по-малко положителни в сравнение с преди 6 месеца. Сред водещите фактори за спада в оптимизма там са продължаващата слабост и несигурност в ключовите експортни пазари в еврозоната и притесненията от макроикономическо естество в Централна Европа.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички