Все още няма компромис за надзора на банките в ЕС


Все още няма компромис за надзора на банките в ЕС
Снимка:

512

Европейските финансови министри не достигнаха до споразумение относно параметрите на новия банков надзорен орган, който трябва да следи за дейността на банките в ЕС, предаде АФП.

Следващата среща ще се проведе на 12 декември, а на 13 декември ще се срещнат само финансовите министри на еврозоната. Това ще стане в навечерието на провеждането на поредния Европейски съвет.

Основните противоречия идват относно искането новия орган да е под шапката на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и колко банки ще се наблюдават от надзорната институция. В Европа има над 6 хил. банки.

По отношение на учредяването на органа към ЕЦБ опасенията са, че така страни, които не влизат в еврозоната, няма да имат никакъв вариант да оспорват решения на органа, които не са правилни според тях. Отделно не е ясно как ЕЦБ ще разграничава монетарната политика от надзорната, казват противниците на рамките на сегашното положение.

Шведският финансов министър Андерс Борг е един от противниците на предложението надзорния орган да е в рамките на ЕЦ. Борг ясно даде да се разбере, че всички банки трябва да се третират по един и същи начин и всяка държава в ЕС да има правото да се защити.

Друг конфликт пък се разрази по оста Германия - Великобритания. Германският финансов министър Волфганг Шойбле категорично отказа да подкрепи искането на Лондон се промени механизма на гласуване в Европейската банкова администрация (EBA). Великобритания иска всички банки, базирани на британска територия, да се контролират и надзирават от британските власти.

Ивайло Петров

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички