Въпреки несигурността от президентските избори икономиката на САЩ продължава да се разширява


Въпреки несигурността от президентските избори икономиката на САЩ продължава да се разширява
Снимка: Getty Images/Guliver

1710

В началото на октомври икономиката на САЩ продължава да се разширява въпреки известна несигурност, генерирана от предстоящите президентски избори. Това отбелязва Федералният резерв (Фед) в последната си т.нар. "Бежова книга" (Beige Book) за икономическите условия в страната. Това е сигнал, че Централната банка остава на пътя на повишение на лихвените ставки в края на годината.

В последния анализ на Фед се посочва, че повечето федерални области докладват за скромен или умерен икономически растеж при затягащ се пазар на труда и стабилен растеж на заплатите за периода от късния август до началото на октомври.

Перспективите са позитивни, въпреки че в няколко икономически сектори се цитират предстоящите президентски избори като източник на краткосрочна несигурност. Докладът е факт точно две седмици преди редовното заседание на Федералния резерв, което ще се проведе на 1-ви и 2-ри ноември. Повечето икономисти и анализатори не очакват американските централни банкери да променят досегашната парична и лихвена политика до последното за годината заседание на 13-и и 14-и декември, когато 81,4% от анкетирани от The Wall Street Journal икономисти смятат, че Фед ще повиши федералната фондова лихва с 25 базисни пункта до диапазон между 0,5% и 0,75%.

За последно Централната банка на САЩ вдигна основния си лихвен процент до областта 0,25% - 0,5% през декември 2015 година. От тогава насам Фед запази лихвените ставки без промяна с оглед на бавния икономически растеж и несигурната перспектива, въпреки че на заседанието през септември трима от централните банкери гласуваха за незабавното им повишение, съобщава БНР.

Въпреки изразената известна загриженост в някои сектори, "Бежовата книга" отчита сравнително стабилен напредък в икономиката на САЩ. Пазарът на труда остава затегнат в повечето райони. Докато съобщенията за недостиг на работна ръка варират в различни нива по отношение на квалификацията и в отделните индустрии, федералните региони споменават многократно за трудности при наемане на персонал в производството, хотелиерството, здравеопазването, транспортния превоз и при продажбите, посочва Фед и допълва, че ръстът на заплатите остава скромен при леко повишение на цените.

Най-лошо изглежда положението в сектора, свързан с производството на нефт и природен газ, тъй като той остава подвластен на негативния ефект от рязко понижение на цените, докато транспортната промишленост продължава да бъде светъл лъч за американската икономика.

Потребителските разходи са смесени в отделните региони, а активността в сектора на недвижимите имоти се разширява въпреки ниските запаси и нарастващите жилищни цени.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички