Зам.-шефът на Федералния резерв напуска поста си


Зам.-шефът на Федералния резерв напуска поста си
Снимка: iStock/Guliver

2047

Заместник-председателят на Съвета на управляващите на Федералния резерв на САЩ Стенли Фишер е изпратил писмо до американския президент Доналд Тръмп с молба за оставка, предаде "Фокус".

В своето писмо Фишер е подчертал, че решението му е предизвикано от „причини от личен характер“ и той иска да прекрати изпълняването на задълженията си „например на 13-и октомври“. Срокът на пълномощията му изтича през юни 2018-а година.

„По време на моето пребиваване в Съвета на управляващите, икономиката на страната продължи да укрепва и осигури милиони допълнителни работни места за американците. Ние продължихме да предприемаме ходове, целящи да направят финансовата ни система още по жизнеспособна“, заяви той.

На длъжността заместник-председател на Федералния резерв, Фишер беше избран през януари 2014-а година от тогавашния президент на страната Барак Обама. През юни, същата година, кандидатурата беше утвърдена и от Конгреса на САЩ.

Между 2005-2013 година Фишер е управлявал Банката на Израел. Според мнението на Белия Дом, той „успешно е водил икономиката на Израел през световната финансова криза“. Преди това, между 2002-2005 година, той е работил като заместник-ръководител на финансово-банковата компания Citigroup. Между 1994-2001 година е бил пръв заместник на директор-разпоредителя на Международния валутен фонд (МВФ).

Експертите отбелязват, че „с неговата оставка Съвета на управляващите на Федералния резерв се лишава от влиятелен глас, във времето, в което в централната банка няма съгласие относно необходимостта за следващото увеличение на банковия лихвен процент за текущата година“.

„Той също е отстоявал необходимостта за съхранението на мерките за стимулиране на икономиката, които са били предприети от предишната администрация, с цел да бъдат преодолени последствията от световната финансова криза, против което в момента се изказва сегашния президент Доналд Тръмп“, подчертават анализаторите.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички