Заплащането на жените в ЕС е с 16% по-малко от това на мъжете


Заплащането на жените в ЕС е с 16% по-малко от това на мъжете
Снимка: iStock/Guliver

2554

Жените в Европейския съюз получават средно по 16% по-малко от мъжете през 2016 г., съобщи официалната статистическа агенция Евростат.

"За всяко евро, което мъж е спечелил на час, една жена е направила средно 84 цента", заяви Евростат в прессъобщение, публикувано преди Международния ден на жената.

В световен мащаб жените печелят средно с 23% по-малко от мъжете. При сегашните темпове, според Международната организация на труда, ще са необходими 70 години, за да се запълни празнината.

Разликата в заплащането между представителите на различните полове е само малко по-добра от тази в Съединените щати, където жените се плащат с 20% по-малко от мъжете.

В Европа разликата в заплащането е особено висока в Германия и Великобритания, където е от тях е 21%.

Румъния, Италия и Люксембург имат по-добри резултати, като разликата е пет процента, докато във Франция жените печелят с 14% по-малко от мъжете.

Цифрите са огласени един ден, преди светът да отбележи 40-ия Международен ден на жената, в една година, през която се развихри движението #MeToo срещу сексуалния тормоз и злоупотреби, и се възроди дискусията за правата на жените по света, припомня AFP.

Но все още предстои дълъг път до постигането на пълно равенство, доколкото всеки ден е налице насилие срещу жени, а разликата в заплащането по полов признак е принцип.

Във вторник 15 от 28-те членове на Еврокомисията публикуваха декларация, потвърждавайки равнопоставеността на половете като един от принципите на ЕС.

Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че иска жените да заемат 40% от висшите позиции по времето, когато неговият мандат приключи през октомври 2019 г.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички