Започна делото срещу Кристин Лагард


Започна делото срещу Кристин Лагард
Снимка: Gettyimages

2832

Ръководителката на Международния валутен фонд Кристин Лагард е в специализирания съд в Париж, където започна процесът срещу нея за проява на небрежност при извършване на държавно плащане в полза на магнат, докато е била финансов министър.

Пристигането на Лагард в съдебната сграда беше предавано на живо от телевизионния канал БФМ-ТВ, предаде БГНЕС.

На Лагард са повдигнати обвинения в „небрежност при изпълнение на служебните й задължения” при изплащането на компенсация на френския милионер Бернар Тапи докато е била министър на финансите в кабинета на премиера Франсоа Фийон.

Адвокатите на Лагард ще поискат делото да бъде отсрочено за по-късна дата, като преди това бъде гледано делото срещу самия Тапи, обвинен в крупна измама.

Лагард е ключов подсъдим по т.нар. дало „Тапи”, което датира от 90-те години. През 1992 година президентът на Франция Франсоа Митеран назначи известния в страната предприемач Бернар Тапи за министър на градоустройството като изиска от него да се оттегли от притежаваната от него компания „Адидас”, за да се избегне конфликт на интереси. Тапи изпълни това искане и продаде „Адидас” с посредничеството на тогава държавната френска банка Credit lyonnais, но през 1994 година предприемачът обяви банкрут, като каза, че при сделката банката го е измамила и е получила допълнителна печалба.

През 1996 година Търговският съд в Париж осъди Тапи да плати неустойка от 91,5 млн. евро, но споровете между него и банката продължиха дълго. В крана сметка, през 2007 година беше взето решение за провеждане на арбитражна процедура: по френските закони това може да се извърши от неправителствена комисия от частни експерти. Този вариант беше одобрен от Кристин Лагард, която беше министър на икономиката и финансите в правителството на Франсоа Фийон. Към онзи момент отношенията на Тапи с дясно центристите бяха отлични, защото той оказа значителна финансова подкрепа на техния кандидат на президентските избори Никола Саркози.

В резултат от дейността на комисията, на Тапи беше присъдено обезщетение от 403 млн. евро, одобрено лично от Лагард, въпреки острите критики на парламентарната опозиция и обществеността.

През 2011 година обаче близкият до социалистите главен прокурор при касационния съд Жан-Луи Надал инициира проверка на действията на Лагард и сезира специализирания съд, който гледа дела срещу членове на кабинета, въпреки че към момента Лагард вече оглавяваше МВФ.

Първоначално следствието подозираше Лагард в „превишаване на правомощията” и „съучастие в измама”, но през август 2014 година остана само едно обвинение – „небрежност при изпълнение на служебните задължения”.

Лагард отрича каквато и да е вина и изтъква, че е действала честно и в интерес на държавата и в съответствие със законите. Ако бъде призната за виновна, 60-годишната Лагард може да получи ефективна присъда до 1 година и глоба до 15 000 евро.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички