Защитени ли са финансите ви в онлайн банка?


Защитени ли са финансите ви в онлайн банка?
Снимка:

705

Кога за последно посетихте близкия клон на банката си? На този въпрос мнозина биха отговорили, че не си спомнят. Във време, в което човек може да прави всичко – от плащането на сметки до депозирането на чекове – чрез компютъра или смартфона си, немалка част от хората на Запад се преориентират изцяло към онлайн банкирането, пише сайтът LearnVest.

В резултат на тази тенденция няколко Интернет банки набират все по-голяма популярност - Ally Bank, GoBank, EverBank и CapitalOne 360 са сред тях. Традиционалистите, които от години ползват един и същ трезор обаче, биха се усъмнили доколко средствата им са на сигурно място в подобна финансова институция и доколко на нея може да се разчита.

„Подобни страхове са безпочвени. По никакъв начин не е доказано, че банките, които се помещават в сгради, предлагат по-голяма сигурност”, казва финансовият експерт Деана Арнет.

Всъщност ползването на онлайн банка може да излезе по-евтино от гледна точка на таксите, а и предлага определени предимства – като например възможността да се тегли от всеки банкомат без такса и по-високи лихви за някои влогове. Не са много обикновените трезори, които могат да отговорят с подобни привлекателни предложения.

В България като че ли онлайн банкирането все още не е толкова популярно. Ако обаче сте решили да го пробвате, добре е да имате предвид следните неща:

Препоръчително е да застраховате средствата си.

Винаги проверявайте легитимността на онлайн банката. Има хакери, които създават абсолютно идентични сайтове с тези на дадени Интернет трезори. Освен това не се доверявайте изцяло на линкове, които получавате в имейла си от въпросната банка.

Уверете се също така, че личните ви данни са кодирани. В прозореца с уеб адреса на браузъра ви трябва да има символ с ключалка или ключ – това е индикация, че информацията се защитава.

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички