Защо се срина златото?


Защо се срина златото?
Снимка:

426

Графиката на котировките на златото изглежда като венчална халка, падаща от масата – коментират анализатори на BusinessWeek. Фючърсите с доставка юни се сринаха до $1,361 на унция вчера в Ню Йорк, губейки над $200 за последните две сесии. От 11 април насам, ценният метал е поевтинял с фаталните 13 на сто – най-значимата му двудневна загуба от 1980 година насам.   

Защо златото се срина? Най-важният фактор, оказал влияние, е понижената глобална инфлация, смятат експерти. Инвеститорите, които търсеха убежище от страховете си за значителен ръст на потребителските цени, осъзнаха, че са заложили на грешния кон, и сега са готови да оттеглят мизата си, каквото и да им коства това.

Хората, които едва смогват да свържат двата края, сигурно ще повдигнат вежди със съмнение пред твърдението за понижаваща се инфлация. Индикаторът, изговян от JPMorgan Chase, който следи над 30 държави, реализиращи над 90% от общия глобален БВП, обаче е категоричен. Докато инфлацията в света се покатери до 4% през 2011 г., оттогава насам тя бавно, но сигурно пълзи надолу. През февруари потребителските цени на глобално равнище отчетоха повишение от едва 2.5% на годишна база.

JPMorgan представят два сценария на бъдещето. Според единият, базиращ се на оценките на браншови анализатори, през тази година можем да очакваме леко повишение на инфлацията. Според другият модел обаче, подговен от икономисти на банката на база фючърсите на борсови стоки и други фактори, към края на годината показателят ще падне на около 2%.

Такова е и заглавието на публикувания от институцията доклад: „Може би не е дошъл краят на понижението на глобалната инфлация”.

Според Джоузеф Лъптън от JPMorgan Chase, една от причините за подобно развитие е защото "застояването" на доставките се разрешава – което е добре. Не е добре обаче, се търсенето става все по-унило. Лъптън обаче подчертава, че не е експерт по въпроса за движенията на златото, които са подвластни на спекулации повече от всяка друга стока. „Златото е отделна категория само по себе си”, коментира той.

Още миналата седмица от Goldman Sachs предупредиха, че спадът на котировките на ценния метал се ускорява след най-дългия им възход от девет десетилетия насам.

„Всеки, който е купил злато преди настоящия срив, вероятно страда”, допълва Доналд Селкин, който управлява активи от над 3 млрд. долара като главен пазарен анализатор на National Securities Corp. в Ню Йорк. „Настанява се убеждението, че ценният метал не е наистина убежище. Хората гледат фондовия пазар и са удивени, а и няма инфлация. Така че си казват: И защо ми е злато?”

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички