Златото на път да прекъсне две седмици на растеж


Златото на път да прекъсне две седмици на растеж
Снимка: Getty Images/Guliver

1945

Златото нарасна от едноседмичното дъно, но е на път да сложи край на серията от две поредни седмици на растеж заради силата на долара и данни, които увеличиха очакванията, че лихвите в САЩ ще бъдат повишени тази година. Спот цената е на 1168 долара, а вчера тя падна до 1162.50 долара, което е най-ниско ниво след 13 октомври. Засега метала отчита спад за седмицата от 0.7% пир растеж в предходните две.

Доларът силно напредна вчера срещу еврото след сигнали от ЕЦБ, че ще въведе нови стимули през декември. Положителни данни от жилищния сектор и пазара на труда в САЩ в четвъртък също подкрепиха зелените пари. Като цяло очакванията са лихвите в САЩ да бъдат повишени следващата година, но не е изключено това да стане и тази през декември.

Златото пада след ликвидирането на дълги позиции заради неуспеха за задържане над нивата от 1190 долара. То страда и заради неяснотата относно времето когато ще бъдат повишени лихвите. По-високите лихви вредят на неносещите лихви активи като златото.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ нараснаха рязко през септември, а новите молби за помощи срещу безработица достигнаха миналата седмица почти 42-годишно дъно.

Златото не получава подкрепа и от физическия пазар. Търсенето от Индия за сезона на фестивалите е слабо. Търсенето от големия потребител Китай също не е голямо.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички