Златото остана близо до 5- и половина годишното дъно след заседанието на Фед


Златото остана близо до 5- и половина годишното дъно след заседанието на Фед
Снимка: Getty Images/Guliver

1852

Златото се задържа близо до 5- и половина годишното дъно в сряда, след като от Фед заявиха, че икономиката и пазарът на труда продължават да се засилват, подкрепяйки възможността за повишаване на лихвения процент още на следващото заседание на банката през септември.

След края на заседанието политиците заявиха, че според тях икономиката е преодоляла забавянето от първото тримесечие и се „разширява умерено”, въпреки спада в енергийния сектор и насрещните ветрове отвъд океана.

Спот златото поевтиня с 0,2% до 1 093.15 долара за тройунция, докато американските фючърси върху злато с доставка през август поскъпнаха с 0,3% до 1 096 долара за тройунция.

Предстоящото увеличение на лихвения процент за пръв път от 2006 до сега се отрази негативно върху нелихвоносното злато, като някои анализатори предричат допълнителни спадове преди и след действителното увеличение.

Икономическият растеж в САЩ вероятно ще се забърса след слабото първо тримесечие, позволявайки на Фед да повиши лихвения процент още през септември, показа проучване, публикувано миналата седмица.

Първата прогноза за БВП на САЩ през второто тримесечие ще бъде оповестена по- късно днес. Смята се, че икономиката ще се завърне към растежа, разширявайки се с 2,7%, след свиването си през първото тримесечие.

Но договорите за покупка на готови жилища неочаквано спаднаха през юни след пет последователни месеца на увеличения, предполагайки леко охлаждане при препродажбите на жилища.

Запасите на най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, SPDR Gold Trust, останаха непроменени на 21.87 млн. тройунции за втори пореден ден във вторник. Това е най- ниското им ниво от септември 2008 до сега и бе достигнато след седем последователни дни на изходящи потоци.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички