Златото поевтиня на фона на очакванията за увеличение на лихвения процент


Златото поевтиня на фона на очакванията за увеличение на лихвения процент
Снимка: Getty Images

1375

Златото поевтиня с 1%, след като бе поставено под натиск поради нарасналите очаквания, че Фед ще увеличи лихвения процент за пръв път от почти десетилетие, което доведе и до ръст при долара.

Слабостта на останалите валути се отрази негативно върху цената на благородния метал, който поскъпна миналата седмица, след като от централната банка на САЩ оставиха лихвената ставка непроменена. Златото обаче не успя да задържи тези печалби, тъй като служители на Фед подчертаха, че увеличението само е отложено.

Спот златото изгуби 0,7% до 1 126.70 долара за тройунция. Фючърсите върху злато с доставка през декември също изгубиха 0,7% до 1 124.80 долара за тройунция.

Платината реализира най- големи загуби сред благородните метали, поевтинявайки с 3% до 6- и половина годишно дъно. Търговци обясниха, че това се дължи на новината, че фалшифицирането на резултатите от изследването за вредни емисии на автомобилите на Volkswagen може да окаже влияние на 11 милиона от колите, произведени от компанията, тъй като платината се използва при изработката на дизеловите катализатори.

Цените на суровините паднаха до 2- седмични дъна. Акциите и доходността на облигациите също реализираха спадове. Златото обаче не бе потърсено в качеството му на безопасен актив, а вместо това бе поставено под натиск, след като доларът поскъпна до почти 2- седмичен връх.

Председателят на Фед-Атланта, Денис Локхарт, в понеделник заяви, че решението от миналата седмица е било упражнение по „риск- мениджмънт”, като подчерта, че все още очаква банката да действа до края на годината. Председателят на Фед- Сейнт Луис, Джеймс Булард, пък заяви, че централната банка може да повиши лихвения процент още през октомври.

Сред останалите благородни метали спот паладият изгуби 0,6% до 607.47 долара за тройунция, а среброто поевтиня с 2,6% до 14.78 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички