Златото поскъпна поради спада на доларовия индекс


Златото поскъпна поради спада на доларовия индекс
Снимка: Getty Images

840

Златото поскъпна във вторник, възстановявайки по- голямата част от загубите от предишната сесия, след като щатският долар поевтиня и подкрепи търсенето на благородния метал.

Спот златото поскъпна с 0,5% до 1 199.46 долара за тройунция, след като направи опит да пробие съпротивата на 1 200 долара за тройунция и достигна връх за сесията на 1 204 долара. Американските фючърси върху злато с доставка през юни поскъпнаха с 9.40 долара до 1 203.10 долара за тройунция.

Щатската валута върна първоначалните си печалби спрямо кошница от основни валути. Силният долар прави деноминираните в долари стоки по- скъпи за притежателите на други валути.

Златото получи подкрепа и от позиционирането на търговци, след като стана ясно, че служители на ЕЦБ са предложили да се увеличи застраховката, която банката ще поиска в замяна на спешното финансиране на гръцките банки. Новината оказа натиск върху еврото в ранните часове на търговия.

Тази година цената на златото е под натиск поради очакванията, че Фед се готви да увеличи лихвения процент за пръв път от повече от десетилетие.

Това ще даде тласък на долара и ще намали привлекателността на нелихвоносния метал. Анализатори споделиха, че е вероятно златото да се бори да намери посока, докато не бъде постигната повече ясното относно точния момент на увеличението.

Физическото търсене в Китай, вторият най- голям консуматор на злато в света, бе слабо, като къщата за благородни метали MKS докладва за „слаби обеми и скромно ценово действие” по време на азиатските часове на търговия.

Търговците също така следят физическото търсене при най- големия консуматор в света, Индия, което се очаква да бъде високо по време на фестивала Акшая Тритя, който се счита за един от най- благоприятните дни за купуване на злато.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 0,5% до 15.96 долара за тройунция, платината изгуби 0,05% до 1 144 долара за тройунция, а паладият спечели 0,08% до 770.12 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички