Златото поскъпна след данните за инфлацията в САЩ


Златото поскъпна след данните за инфлацията в САЩ
Снимка: Getty Images

1352

Златото поскъпна в петък, след като данни показаха, че потребителските цени в САЩ са нараснали през март, разпалвайки спекулациите, че Фед може да забави увеличението на лихвения процент.

Металът отново стигна над 1 200 долара за тройунция, след като направи опит за пробив на това ниво в началото на седмицата, когато серия от слаби данни принуди икономистите да преосмислят прогнозите си за момента, в който Фед ще реши да предприеме действие.

Спот златото поскъпна с 0,6% до 1 204.01 долара за тройунция, но поевтиня с 0,3% на седмична база. Американските фючърси върху злато с доставка през юни поскъпнаха с 5.10 долара до 1 203.10 долара за тройунция.

Златото е чувствително към паричната политика на САЩ, тъй като едно увеличение на лихвения процент би довело до поскъпването на долара, в който металът е деноминиран, като това същевременно би повишило алтернативната цена на нелихвоносния метал.

Несигурността около точния момент на увеличението на лихвения процент нарасна в четвъртък, след като коментари от служителите на Фед показаха, че има различие в мненията, относно това кога банката трябва да предприеме действия.

Физическото търсене при двата най- големи консуматора на злато в света тази седмица остана слабо. Премиите в Китай нараснаха незначително, докато тези в Индия се понижиха, след като цената се стабилизира над 1 200 долара за тройунция.

Сред останалите благородни метали среброто поскъпна с 0,2% до 16.26 долара за тройунция, докато платината нарасна с 0,8% до 1 165.49 долара за тройунция, а паладият спечели 0,7% до 781 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички