Златото приключва седмицата близо до 5-годишното дъно


Златото приключва седмицата близо до 5-годишното дъно
Снимка: Thinkstock

1640

Златото се опитва да отчита слаб растеж, но е на път да завърши седмицата в близост до над пет годишното дъно, което отчете вчера. Металът се мъчи срещу силата на долара преди широко очакваното повишение на американските лихви през следващия месец. По-скъпият долар вреди на търсенето на суровини, чиято цена е в долари, тъй като ги прави по-скъпи за притежателите на други валути. Спот цената е 1083 долара за тройунция, но в сряда удари над пет годишно дъно на нива от 1064.95 долара за тройунция.

Вчера стана ясно, че молбите за помощи срещу първоначална безработица в САЩ са спаднали през миналата седмица, а измерване за икономическата активност е отчело растеж през октомври. Това са сигнали, които дават още по-голяма увереност на Федералния резерв да повиши лихвите следващия месец.

Златото може да попадне под нов натиск заради новините, че китайските банки са станали по-предпазливи при заемането на метала. Те са притеснени от нарастващия брой фалити сред производителите на бижута, което ги кара да отпускат по-предпазливо нови заеми в злато. Четирите най-големи китайски банки имат общо 443.4 милиарда юана (около 69.63 милиарда долара) обвързани със заеми в злато и това може да навреди на вноса в Китай и с това да порази световната цена на метала.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички