Златото притиснато от силата на долара


Златото притиснато от силата на долара
Снимка: Gettyimages

936

Златото се мъчи да се възстанови от двуседмично дъно, но силния долар и перспективите за по-високи лихви в САЩ намаляват търсенето на метала. Спот цената е 1187 долара и не е далеч от двуседмичното дъно от вчера на 1183.76 долара за тройунция.

Доларът се търгува на едномесечни върхове срещу повечето валути и на 13-годишен връх срещу йената. Той е силно търсен след коментарите през миналата седмица на председателя на Федералния резерв Джанет Йелън, че централната банка е уверена, че ще повиши лихвите тази година. Данни от тази седмица показаха, че основните бизнес разходи, продажбите на нови жилища и потребителското доверие са по-силни от прогнозираното. Силните доклади и по-скъпия долар намаляват търсенето на сигурност в златото. По-високите лихви също ще го поставят под натиск, тъй като то е актив не носещ лихва.

Дилърите следят и гръцката дългова криза, влошаването на която може да породи търсене на сигурност в златото. Гърция и международните кредитори стигнаха до общо мнение по ключови въпроси относно споразумението пари срещу реформи. Разговорите обаче все още не са приключили, за да бъде достигнато споразумение. Гърция и кредиторите от МВФ и ЕЦБ вече четири месеца водят безуспешни преговори без да се вижда изход от ситуацията. Без сделка Атина рискува да фалира през следващите седмици.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички