Златото продължава да поевтинява заради силата на долара


Златото продължава да поевтинява заради силата на долара
Снимка: Getty Images

1867

Златото увеличи загубите днес и се приближи до почти шест годишното дъно от миналата седмица. Металът е под натиск заради силата на долара и коментари на представители на Федералния резерв за възможно повишение на лихвите следващия месец. Спот цената спадна до 1070 долара за тройунция, което е 13-ти дневен спад за 16-те работни дни през този месец. Миналата седмица беше достигнато дъно от 1064.95 долара, което е най-ниско ниво след февруари 2010.

Спекулациите, че Фед ще повиши лихвите за първи път след десетилетие нараснаха след силния доклад за заетостта в САЩ в началото на месеца. Коментари от представители на Фед увеличиха тези аргументи. По-високите лихви тежат върху златото, тъй като увеличават разходите за поддържане на активи не носещи лихви и в същото време дават сила на долара.

Очакванията са за натиск върху златото, тъй като инвеститорите излизат от позиции преди предстоящото увеличение на лихвите. Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в петък с 0.18% до 660.75 тона.

В събота председателя на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс заяви, че аргументите за повишение на лихвите на следващото заседание са силни, докато икономическите данни не разочароват. В петък председателя на Фед в Ню Йорк Уилям Дъдли изказа мнение, че скоро трябва да се вдигат лихвите, тъй като Фед е все по-уверен, че ниската инфлация ще нарасне, а заетостта ще остане стабилна.

Доларът днес свали еврото до седем месечно дъно, което също навреди на златото. Силният долар прави деноминираното в долари злато по-скъпо за притежателите на други валути.

Другите благородни метали последваха златото и също поевтиняха. Среброто удари 13.92 долара, което е най-ниска стойност след август 2009. Платината е близо до седем годишното дъно от миналата седмица на 840 долара.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички