Златото се насочва към нов спад за седмицата


Златото се насочва към нов спад за седмицата
Снимка: Gettyimages

1114

Златото се търгува днес над две и половина седмичното дъно благодарение на загубата на част от скорошните печалби на долара. Металът обаче е на път да отчете втора поредна седмица на спад заради перспективите за по-високи лихви в САЩ. Спот цената е 1189 долара при спад в четвъртък до 1180.5 долара за тройунция. Покачването дойде заради отслабването на долара, но въпреки това за седмицата е налице понижение от 1.4%.

Зелените пари спаднаха днес по време на азиатската търговия, правейки пауза след ралито довело до най-високи нива срещу йената след 2002 година при нарасналите очаквания за повишение на лихвите на Федералния резерв през тази година.

Според технически анализатори златото ще се търгува в рейнджа 1180-1195 преди пробив като този в посока надолу е по-вероятен предвид силата на долара. Разпродажбите допълнително ще се увеличат при пробив и на нивата от 1171 долара.

Зелените пари са доста търсени след коментарите на Джанет Йелен миналия петък. Председателят на Федералния резерв изрази увереност, че лихвите ще бъдат повишени по-късно през годината. Икономически данни вчера показаха същото. Договорите за покупка на съществуващи жилища в САЩ нараснаха през април за четвърти пореден месец и достигнаха 9-годишен връх.

Пазарите очакват днес данните за БВП. По-високи лихви дават сила на долара и намаляват привлекателността на метала, който е актив не предлагащ лихва. В близък план несигурността около гръцката дългова криза оказва подкрепа на златото. Гърция и кредиторите от МВФ са въвлечени в бавно придвижващи се преговори за реформи вече четири месеца и не се очаква скоро напредък. Без сделка Атина рискува да фалира до седмици. Влошаване на ситуацията около гръцкия дълг може да доведе до търсене на злато, тъй като то е защита срещу политически и финансов риск.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81667
  • GBP
    1
    2.27939
  • JPY
    100
    1.17503
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички