Златото се търгува около 1200 долара за тройунция и зависи от долара и развитието около Гърция


Златото се търгува около 1200 долара за тройунция и зависи от долара и развитието около Гърция
Снимка: Gettyimages

1417

Златото се търгува близо до най-високите нива за последните четири седмици. Миналата седмица метала скочи при очакванията, че американските лихви няма да бъдат вдигнати толкова рано колкото се очакваше. Растежът обаче беше ограничен заради сигналите за напредък в разговорите по гръцкия дълг.

Спот цената е 1198 долара за тройунция при връх миналата седмица на 1205.50 долара, който беше най-висок след 26 май. Ралито дойде когато представителите на Федералния резерв заявиха, че повишение на лихвите ще е подходящо само когато има допълнително подобрение на пазара на труда и по-голяма увереност, че инфлацията ще расте.

Не плащащото лихви злато се възползва от рекордно ниските лихви след финансовата криза през 2007/2009 година. По-високи лихви обаче правят разходите за поддържане на метала по-високи.

Златото беше търсено от инвеститори и заради сигурността, която предлага при опасенията за гръцката дългова криза, която може да доведе до фалит и излизане на Атина от еврозоната. Тези покупки обаче може да изчезнат, тъй като гръцкия премиер Алексис Ципрас отправи ново предложение към чуждите кредитори в неделя за пакет от реформи. Офертата е сигнал, че Гърция е готова на отстъпки в последната минута само за да се избегне фалита.

Междувременно стана ясно, че мениджърите на хедж фондове и парични фондове са намалили залозите за среброто до най-ниски нива за последните седем месеца. Позициите в злато също са отчели спад.

Златните резерви на Русия са нараснали до 40.2 милиона тройунции към 1 юни в сравнение с 40.1 милиона тройунции месец по-рано. Съобщението е на Руската централна банка.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички