Българка се зарази с подобен на коронавирус, за да си плати сметките


Българка се зарази с подобен на коронавирус, за да си плати сметките
Снимка: iStock

9279

Световната епидемия от коронавирус нанесе тежък удар върху глобалната икономика. Но тя създаде и неочаквани възможности – във Великобритания предлагат по 3500 паунда, за да бъдете заразени доброволно с опасния китайски вирус, съобщи лондонският The Times.

Офертата звучи примамливо – нужно е да прекарате 2 седмици под карантина, като през това време и можете да си почивате, да гледате телевизия, да четете, да играете игри и др. Позволено ви е да се занимавате с всичко, което не включва физически контакт с външния свят.

До 24 доброволци едновременно ще бъдат задържани под карантина в специална лаборатория в Източен Лондон. Те ще бъдат заразени с два обичайни щама на коронавирус – 0C43 и 229E, от едно и също семейство вируси, които причиняват само леко респираторно заболяване. Това ще позволи на изследователите и фармацевтичните фирми да тестват ефикасността на нови вируси и антивирусни лекарства в безопасна среда.

Целта е да се създаде ваксина срещу смъртосния вирус, която през следващата зима да защити възрастните хора и хората с хронични заболявания (те са най-честите жертви на заразата). В ход е сериозна надпревара за разработването на подобна ваксина, в която се състезават 20 компании от цял свят. Създаването на ваксина за Covid-19 може да донесе на победителя 2 млрд. долара.

Според експерти за разработването на ваксината е нужна поне една година, но няколко лаборатории вече изпробват прототипи върху животни. Изпитанията върху хора на малко по-безопасна разновидност на Covid-19 трябва да започнат през следващия месец, след поучаването на нужните разрешения от регулаторите. Доброволците ще усетят симптомите на кашлица или настинка, подобни на тези при коронавируса.

Сред доброволците, които са преминали през подобна процедура, е и българката Мария Пиргова, 26-годишна студентка по право в City University of London. През миналия месец тя прекарва 2 седмици под карантина като част от изпитание за нова ваксина срещу често срещания респираторен синцитиален вирус (RSV).

Пиргова се включва в изпитанието, тъй като има нужда от допълнителни доходи, защото заниманията ѝ в университета са много интензивни и няма възможност да работи. "Успях да използвам парите, за да плащам сметките си, докато уча за предстоящите изпити през май", разказва пред вестника Пиргова, която емигрира във Великобритания от България преди 6 години.

Сега започва процесът по набиране на доброволци. Ключова част от скрининга ще бъде да се гарантира, че те вече нямат антитела срещу коронавируса. "Всъщност всички сме били изложени на много коронавируси, което означава, че можем да имаме някакъв основен имунитет към него", казва Андрю Качпоул, главен учен на британската компания Hvivo, която разработва ваксината.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички