10 отговора за Гърция


10 отговора за Гърция
Снимка:

465

Ивайло Калфин беше избран за член на Тройката в сянка, която Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, изпраща в началото на март в Атина, за да предложи алтернативна програма за спасението на Гърция.

Днес Калфин отговаря на 10 въпроса за Гърция, които бяха най-често задавани след номинацията му в Страсбург в интернет форумите и в социалните мрежи.

Ето отговорите на Калфин, разпространени от пресофиса на евродепутата.

Г-н Калфин, вие трябва да подготвите алтернативна програма за излизането на Гърция от дълговата и икономическата криза. Защо смятате, че ще успеете там, където Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка не можаха да постигнат убедителни резултати?

ЕС досега не се е занимавал със случаи като Гърция. И той самият налучква начините, по които може да предложи адекватна политика. В официалната Тройка нито Европейската комисия, нито централната банка, имат опит от стравяне с подобни ситуации. Това, което те произвеждат до голяма степен е политическо решение, което трябва да получи потвърждение от страните членки. А когато се намесят националните интереси, често бягат икономическите критерии. Факт е, че програмата, която се предлага на Гърция нито работи, нито ще проработи, както трябва.

Ще се наложи ли да се наливат още пари в Гърция? И ако да, откъде да се вземат?

Гърция има нужда от средства. При спадащ вътрешен продукт (който също е следствие от препоръките на Тройката), тя няма възможност да обслужва плащанията по дълга си. Изходите са два. Гърция да фалира и да престане да обслужва външния си дълг, като той се преструктурира и отпише. Но това е изключително лош вариант, включително за страни като България.

Втората възможност, е да се намери финансиране на Гърция и тя да започне да прилага мерките. Откъде ще дойде финансирането? Очевидно, че не може да дойде пряко от финансовите пазари, защото в момента заемите за Гърция са изключително скъпи. ЕС или МВФ трябва да направят усилие да финансират този преход. Разбира се, това трябва да е при взаимно доверие с Гърция, че не се наливат пари в пясъка.

Защо всички трябва да плащат за това, че Гърция не е живяла по джоба си?

Защото във финансовите пазари има обвързване. ЕС и страните членки са инвестирали много, но и са печелили много от Гърция. Те не могат да я оставят да фалира, защото това би означавало сериозни загуби на европейски банки, на инвеститори, на търговски партньори, силни нарушения в износа и на европейските пазари. Тези които досега са печелили от Гърция като инвеститори или получатели на инвестиции, имат интерес Гърция да не фалира.

Има ли нужда Гърция от чудо?

Чудеса в икономиката, за съжаление не стават. Това, от което има нужда Гърция е ясен и предвидим план, който да може да обедини гръцкото общество. С демонстрациите по улиците, на които сме свидетели в момента, тежки мерки трудно могат да се приемат.

Как ще убедите гърците и международните партньори, че тъкмо вашите предложения ще проработят? Как ще ги накарате да следват вашите препоръки?

Не бива да се очакват чудеса от нашите препоръки. Основният им смисъл ще бъде, че каквито и бюджетни ограничения да се предприемат, Гърция няма да излезе от кризата, без икономическо оживление. В момента се прави точно обратното. За нас е важно мерките за стабилност и за бюджетни ограничения, които са неизбежни в Гърция, да бъдат съчетани с мерки за стимулиране на икономиката.

Факт е че мерките, които ЕС прилага, не работят. Те водят до още по-голям икономически спад и задлъжнялост. Нито една от тях не е насочена към оживление на икономиката и възстановяване на икономическия капацитет. Този, който има интерес в Гърция да се прилага реалистична програма за възстановяване, трябва да се вслуша в нашето предложение, защото ако се продължава по същия път, ЕС ще загуби много пари, а Гърция ще фалира.

Как би изглеждал на практика фалитът на Гърция?

Гърция ще престане да обслужва дълга си. Това до голяма степен може да бъде избегнато като се преструктурира част от него с кредиторите, за да могат поне нещо да получат. Най-вероятно ще се наложи паралелна употреба на драхмата, ако не пълен отказ от еврото. Ще има силна обезценка на гръцката валута и в резултат - значителни загуби на всякакъв вид активи - индустриални и лични. Неизбежно е силно обедняване на населението. Ще спрат гръцките инвестиции по света. Да не забравяме, че 35% от банковия сектор в България е собственост на гръцки банки.

Не е ли вече твърде късно? Неизбежен ли е фалитът?

Не е неизбежен. Затова се правят и усилия, за да се избегне.

Ще повлече ли евентуален фалит и други страни?

Не мисля, че би повлякъл други страни, но зависи доколко ЕС би могъл да предпази от т.нар. финансова зараза, други държави, които се разклащат. Започне ли един фалит, инвеститорите ще се усъмнят в способността на други държави да се справят с икономиката си. Така че ЕС трябва да е много убедителен. Сам по себе си фалитът на Гърция, освен лоши новини за Гърция и за ЕС, би означавал лоши новини и за инвеститорите.

Социалистите имат 190 депутати в Европейския парламент. Как точно вие се оказахте в алтернативната тройка за Гърция?

Избрани бяхме хора с опит в изпълнителната власт. И аз и Робер Гьобелс, и Елиса Ферейра сме били министри и сме се занимавали с икономика. Познаваме и европейската икономика, и възможностите и механизмите на МВФ.

А защо не се заемете със спасяването на България вместо да се захващате с Гърция?

Спасяването на България от Бойко Борисов е работа на политическите сили в България, а не на тройки от Европейския съюз.

 

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички