192 млн. души по света са безработни


192 млн. души по света са безработни
Снимка: Getty Images / Guliver

3928

Световната безработица през 2017 г. се стабилизира след увеличение през 2016 г. и достигна 5,6%, сочат данните на Международната организация на труда (МОТ). Безработните в света през миналата година са наброявали 192,7 милиона души.

Този показател с 2,6 милиона надхвърлят равнището от предходната година, показват данните от новия доклад на МОТ за тенденциите в областта на заетостта.

През 2018 за пръв път от три години средното световно равнище на безработица ще спре своя ръст и ще намалее, за момента незначително: от 5,6% през миналата година до 5,5%. Но отчитайки, че расте броят на младежите, излизащи на пазара на труда, тази година броят на безработните ще остане непроменен и ще бъде 192 милиона души, отбелязват експертите на МОТ.

През 2018 г., по оценки на МОТ, нивото на световна безработица трябва да намалее до 5,5%. Очаква се, че през 2019 г. нивото на световната безработица ще остане непроменено. Авторите на доклада също така отбелязват, че в страните с преходна икономика нивото на безработица в периода от 2014 до 2017 г. е нараснало значително. Причината за това е бил икономическият спад в Бразилия и Русия.

Експертите подчертават, че дори тези, които работят, не са застраховани от бедността. През 2017 г. 300 милиона души, имащи работа, са живеели с по-малко от два долара на ден. В развиващите се страни и през тази година броят на работещите бедни достига 40% от всички трудещи се. В държавите с преходна икономика тази тенденция бе спряна: там в бедност живеят 8% от работещите. И макар че техният брой и занапред ще намалява, и в тези, и в другите страни, както и преди е голям броят на хората, които са принудени да преживяват с 2-3 долара дневно.

Особено внимание авторите на доклада отделят на последиците от застаряването на населението и намаляването на раждаемостта в глобален мащаб. Увеличаването на армията от възрастни ще повлияе на функционирането на пенсионната система и на ситуацията с пазара на труда. В богатите страни, например, през 2030 г. на 10 работещи ще се падат по 5 пенсионери на възраст над 65 години. През миналата година този показател бе 3,5%.

Процесът на застаряване на населението ще доведе също така до увеличение на средната възраст на работещите, особено в Европа и Източна Азия, на първо място Китай. Това ще постави под съмнение способността на работещите да са в крак с развитието на технологиите и промените на пазара на труда.

Експертите смятат за необходимо да се предостави на застаряващите служители възможността да получат нови навици и да се вземат мерки за ликвидация на неравенството на пазара на труда, което може да доведе до бедност сред голям брой пенсионери, не успели да съберат достатъчно пари за пенсиониране.

Още една тенденция, за която става дума в доклада, е промяната на структурата на пазара на труда. Според прогнозите на МОТ ще се увеличи броят на хората, работещи в сферата на обслужването и ще продължи бягството на работници, заети в земеделието. В страните с високи и средни доходи ще намалее броят на работещите в индустрията. В бедните страни техният дял дори и да расте, това ще бъде незначително, което, според мнението на авторите на доклада, свидетелства за тенденцията за „преждевременна деиндустриализация“. Т.е. в бедните страни броят на работещите в индустрията ще се съкращава на по-ранните статии на развитие, отколкото в богатите.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички