20 нидерландски града ще плащат безусловен базов доход


20 нидерландски града ще плащат безусловен базов доход
Снимка: Thinkstock/ Guliver

5085

Нидерландският град Утрехт и още 19 града в страната ще започнат да плащат безусловен базов доход от 890 евро на жителите си. Това предаде телевизия i24news, цитирана от Actualno.com.

Парите няма да зависят от това дали хората работят или не, както и от месечния им доход. Това е част от пилотен проект в Холандия, който има за цел получаващите държавна помощ хора да избягат от "капана на бедността", обясняват холандските власти.

Според новата програма малка част от хората, които взимат помощи от държавата, ще получават месечно 890 евро, като ще могат да имат и доходи, надвишаващи месечната безвъзмездна помощ, информира Guardian. Получателите на безусловния доход ще могат да се възползват от сигурността на месечния грант и ще имат възможността да допълват тази сума, ако са си намерили работа.

Програмата, според общината на Утрехт, е първата стъпка към осигуряване на базов доход за всички. Също така цел е тя да бъде насочена и към тези, на които властите предлагат работа, която постоянно напускат. Според идеята с осигуряване на сигурна сума на месец хората ще имат повече време да обмислят каква работа да започнат, без да бъдат принудени от обстоятелствата да я приемат.

За първи път идеята за безусловен базов доход, прокламирана от социалисти до либератианци, е представена от политическия активист Томас Пейн през 1797, според който в "пълнолетието" всеки ще получава безвъзмездно равен капиталов дял или "базов доход" от държавата. В Утрехт обаче не наричат помощта от 890 евро "базов доход", за да не си помислят хората, че получаваш пари без да правиш нищо, като седиш вкъщи и гледаш телевизия, обяснява общински съветник от партията на "Зелените" в града.

Трябва да се намери изход от ситуацията от все по-задълбочаващото се обедняване на населението и в ЕС и на много други места, заяви в ефира на Нова телевизия президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му светът се развива така, че остават все по-малко работни места на разположение, а преди неща, които се вършат с повече работна сила, сега се вършат с по-малко.

Идеята е от ресурса, с който разполага обществото, да бъде отпусната сума на всеки човек, който се е родил, за да осигури базово съществуване, коментира още Манолов програмата на общината в Утрехт. По думите въвеждането на подобен механизъм не може да се случи изведнъж, ако се говори за прилагането му и в други места.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички