Bloomberg състави хит парад на песимистичните прогнози за 2016


Bloomberg състави хит парад на песимистичните прогнози за 2016
Снимка:

3908

Информационна агенция Bloomberg състави списък на най-песимистичните прогнози за следващата 2016 година. Агенцията е включила описание на сценариите за възможното развитие на събитията.

Петрол за 100 долара

Първо място в списъка на най-лошите сценарии заема прогнозата за поскъпване на нефта до 100 долара за барел.

Bloomberg изброява възможните причини, които могат да доведат до такъв печален според агенцията резултат: "Ислямска държава" нанеся удари по инфраструктурата на нефтодобивните държави от Близкия изток, а членовете на ОПЕК на свой ред не могат да увеличат добива, за да компенсират нарушените доставки на нефт, което води до дефицит.

Реалистичната прогноза обаче е за ниско цена на петрола, като най-смелите прогнози са дори за 20 долара на барел. Причината - Иран все още не е навлязал ударно на международния пазар след вдигането на ембаргото заради ядрената му програма и се очаква с количествата от Техеран да има много повече предлагане, отколкото търсене.

Бягството на Великобритания

На второ място в списъка на страховете е излизането на Великобритания от ЕС. В стремежа си да сложи край на неяснотата относно бъдещето на страната в състава на ЕС, премиерът Дейвид Камерън инициира провеждане на референдум през май. В същото време кметът на Лондон Борис Джонсън, член на консервативната партия, хвърля предизвикателство на Камерън и застава начело на кампанията по излизане от ЕС.

Използвайки популистки методи – критика на политическото статукво и опасенията от наплив на нова вълна бежанци – той се откроява като лидер. Камерън подава оставка, големите банки и хедж фондове, в желанието си да съхранят ползата от пребиваването в зона на свободна търговия, преместват своите операции зад граница. След тях скоро следват и производителите. В икономиката започва продължителна рецесия, паундът се срива.

Хакери срещу банки

Сценарий трети – хакери атакуват банките. Със съвместни усилия руски и ирански хакери спретват серия атаки на американския финансов сектор в отмъщение за санкциите. Хакерите успешно сриват пазарите и борсите. Сигурността във финансовата система е подкопана. Федералният резерв е принуден да се откаже от плановете за повишението на основния лихвен процент.

Евросъюзът срещу имигрантите

Четвърти сценарий – Евросъюзът се разкъсва от страхове пред имигрантите. Серия терористични актове, подобни на парижките, в много градове на ЕС – Лондон, Берлин, Мюнхен, Рим – на фона на препълнената от бежанци Европа, провокират глобална политическа криза във всички 28 страни членки на ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел е принудена да подаде оставка, тъй като толерантната ѝ политика на добродушно отношение към бежанците е в разрез с позицията на повечето немци. Междувременно във Франция нараства популярността на лидера на "Национален фронт" Марин льо Пен – французите са уморени от имигранти и подкрепят нейното обещание да затвори границите и да въведе ред в икономиката. Льо Пен както никога е близо до президентския стол.

Путин надхитря Обама

Владимир Путин успява да надхитри Барак Обама в Сирия, като реализира руския сценарий на предаване на властта в страната в рамките на споразумение за борбата с "Ислямска държава". В резултат на договора спира потокът от бежанци към Европа, което снижава нивото на натиск от страна на Ангела Меркел и други европейски лидери върху руската власт.

Накрая Меркел отстъпва пред бизнес лобито, което убеждава, че е дошло време да се свалят санкциите срещу Русия. Путин по този начин укрепва новия плацдарм на Близкия изток и разширява влиянието на Русия извън пределите на постсъветското пространство. Русия става голям търговски партньор на Европа, оставяйки украинската криза в миналото.

Тръмп – американски президент

Следващата година Доналд Тръмп побеждава в президентската надпревара и става новият държавен глава на САЩ. Той тръгва да изпълнява своите предизборни обещания – да обнови данъчното законодателство, да засили американското военно присъствие навсякъде и накрая – да затегне имигрантската политика, особено по отношение на мюсюлманите и мексиканците. Последните се изолират от САЩ със стена, дълга 2000 км.

Отслабващ Китай

Следващият песимистичен сценарий се отнася до Китай. Неговата икономика влиза във фаза на криза и започва да отслабва. Реалното положение на нещата се оказва доста по-лошо от цифрите на официалната статистика.

Безработицата расте. В същото време новият американски президент решава да увеличи военното присъствие в Южнокитайско море и оказва политическа и военна помощ на новото антипекинско правителство на Тайван. Китай, на свой ред, заплашва с военни действия. Междувременно акциите на американските и китайските компании от военния сектор стремително се покачват.

Израел срещу Иран

Израел нанася удар по ирански ядрени обекти. Израелският премиер Бенямин Нетаняху, отстъпвайки пред страха за иранската ядрена програма, заповядва да се нанесе предупредителен удар по иранските ядрени обекти. Това още повече нагорещява регионалния конфликт, в САЩ тези действия засилват позициите на "ястребите".

Златото поскъпва, котировки на израелските компании падат, а акциите на военните компании скачат. Търговските сделки с Иран се замразяват, което се отразява болезнено на европейските петролни компании.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички