Бизнес активността в еврозоната достигна 5-годишен връх


Бизнес активността в еврозоната достигна 5-годишен връх
Снимка: Getty Images / Guliver

2501

Бизнес активността в частния сектор на еврозоната се разшири в края на 2016-а година с най-солидно темпо от пет и половина години насам, тъй като по-слабото евро повиши търсенето на стоки и услуги, произведени в региона, показват окончателни резултати от проучване на агенция Markit, които претърпяха добра възходяща корекция.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, нарасна през декември до 54,4 пункта от 53,9 пункта през ноември. Това представлява сериозна възходяща ревизия на предварителния индекс на ниво от 53,9 пункта и негово най-високо ниво от май 2011-а година, съобщава БНР.

Солидната бизнес експанзия идва и с нарастване на производствените цени на компаниите с най-солидно темпо от средата на 2011-а година, като това вероятно ще бъде приветствано от ЕЦБ, която от доста години насам се мъчи да стимулира икономическия растеж и инфлацията в региона.

Промишлените производители и в по-малка степен фирмите от сектора на услугите се възползват от по-слабото евро, което допринася както за повишаване на износа на стоки, така и за насърчаване на търсенето на експортни услуги, като например туризма, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в агенция IHS Markit.

Според него последните PMI проучвания предполагат, че брутният вътрешен продукт на еврозоната ще нарасне през четвъртото тримесечие на 2016-а година с 0,4% спрямо предходните три месеца, когато беше отчетен икономически растеж от 0,3 на сто.

Индексът PMI, измерващ само активността в сферата на услугите, се понижи в края на декември до 53,7 пункта от 53,8 през ноември, но далеч по-слабо от предварителен индекс на ниво от 53,1 пункта. По-рано тази седмица агенция Markit отчете солидно нарастване на промишления PMI индекс през декември до 54,9 пункта - най-високо ниво от април 2011-а година насам.

В същото време агресивната стимулираща парична и лихвена политика, провеждана от ЕЦБ, спомага за скок на общия ценови PMI индекс през декември до 51,7 пункта от 50,6 пункта през предходния месец, достигайки най-високо ниво от юли 2011-а година.

Предполагайки, че ускоряването на бизнес активността може да продължи и в началото на новата година, индексът на новите поръчки в сектора на услугите стабилизира в 10-месечния ноемврийски връх от 53,5 пункта.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички