Борисов: Отношенията с Русия не са само Белене


Борисов: Отношенията с Русия не са само Белене
Снимка:

634

Отношенията между Русия и България не трябва да се оценяват само с проекта АЕЦ "Белене", който беше прекратен от българското правителство през март.

Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов в специално интервю за ИТАР-ТАСС и телевизия "Россия 24", съобщи БГНЕС.

Другият спрян руски проект петролопроводът Бургас-Александруполис можеше сериозно да навреди на българското Черноморие, смята той.

"Петролопроводът Бургас-Александруполис е проект, който реално заплашва екологията. В тази връзка искам да отбележа важното значение на туризма за българската икономика. Тръбопроводът трябваше да премине през важни туристически градове и затова всяка екологична катастрофа, подобна на тази, която се случи в Мексиканския залив, просто щеше да унищожи туризма в нашата страна за стотици години. Освен всичко това, проектът беше изключително неизгоден за България, отчитайки всички тези рискове – ежегодният доход е в размер на около 30 милиона долара от транзитни такси", каза Борисов.

Коментирайки другия проект АЕЦ "Белене", българският министър-председател отбеляза, че вината, свързана с неговото спиране, лежи както на руската, така и на българската страна.

"През 2006, когато беше обявено, че станцията ще се строи, в сключения договор не бяха посочени най-важните точки: колко ще струва проекта и каква е ескалацията. Заради отсъствието на ясни параметри проектът започна да се бави. Когато ние дойдохме на власт (2009 г.) и започнахме да се занимаваме с него, никой не искаше да прекратява договора. Започнахме да водим преговори за цената. И, когато президентът на "Росатом" Сергей Кириенко се срещна с мен в София, той, на свой ред, посочи, че вината лежи на руската страна и на българското правителство, защото не е била определена ескалацията", подчерта Борисов.

"Нашето правителство никога не е било против руската технология. Ние не сме се отказали да строи атомната централа по тази причина", добави Борисов, отбелязвайки, че главният проблем на проекта е било финансирането.

"Имаше различни варианти: Русия ни предложи кредит, но на нашите питания за лихвата не получихме отговор. Така се получи, че на мястото на бъдещата АЕЦ днес има един голям гьол. Винаги съм казвал, че отношенията между Русия и България не трябва да се оценяват само с този проект", каза премиерът.

"Най-логичното място, където може да се инсталира реакторът (предназначен за АЕЦ "Белене") е площадката на АЕЦ "Козлодуй като седми блок, защото там има хранилище за ядрени отпадъци, електропреносна система, инфраструктура и над хиляда инженери и специалисти в ядрената област, които в момента нямат работа", добави Борисов в интервюто, дадено на Михаил Гусман, който е автор на програмата "Формулата на властта".

Откриването на визови центрове в Русия ще помогне да се удвои потока на руските туристи в България, смята нашият премиер.

"Неотдавна разговарях с руския президент Владимир Путин. По негови данни стокообменът между нашите страни се е увеличил с 12% тази година. Без съмнение на първо място (по икономически показатели) е туризмът. В Русия работят 27 визови центрове, които издават електронни визи на руските граждани. По тази причина тази година България беше посетена от два пъти повече руснаци. За тях България е позната страна, нашите езици са близки, те се чувстват тук като у дома, затова не е случайно, че толкова много руснаци си купуват у нас недвижимост", обяснява Борисов.

Българският премиер заяви, че за момента страната ни не може да издава визи на руснаци директно на летището, веднага след кацането им у нас. "Руските туристи не идват само на морето, но и в зимните курорти. С издаването на електронни визи ние сериозно ги облекчихме. Но за съжаление нямаме възможност да издаваме визите директно на летищата, защото ЕС не ни позволява", уточни Борисов.

"Много руски граждани си купиха апартаменти и къщи у нас. Ние имаме голямо предложение в тази област заради бума на строителството през последните години. И този избор е оправдан от много фактори. В България има хубав климат, прекрасна природа, хората разбират руски език, посрещат ги радушно, а също така имаме най-ниските данъци в ЕС и естествено българските плодове и зеленчуци също привличат руснаците", отбеляза премиерът.

Взаимноизгодното руско-българско сътрудничество остава на дневен ред, въпреки евроатлантическият път на балканската държава, добавя Бойко Борисов.

Днес Русия е страна с пазарна икономика. България избра пътя на евроатлантическото развитие, но нашите отношения остават приятелски и прагматични в рамките на контактите между двата народа, които изпитват уважение един към друг, завърши Борисов.

  • Етикети:

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички