Brexit може да доведе до смекчаване на европейските санкции срещу Русия


Brexit може да доведе до смекчаване на европейските санкции срещу Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

3262

Резултатите от британския референдум за излизане от ЕС "качиха на въртележката" цените на валутите, пазарите на акции и рисковите премии на облигациите. Brexit, логично, ще повлияе най-вече на икономиката на Великобритания, докато за страните в Централна и Източна Европа последиците ще бъдат по-скоро политически. Това твърдят анализатори на Райфайзен Банк Интернешънъл в свой анализ.

Експертите намаляват прогнозите си за БВП на Обединеното кралство за следващите две години от 1.7% на 1% за 2017 и 0.9% за 2018 г. За еврозоната обаче очакванията спадат само с 0.2 процентни пункта - 1.5% за 2017 и 1.7% за 2018 г.

“Тъй като все още е много трудно да се предвидят последствията и пътната карта за излизането на Великобритания от ЕС, нежеланието да се поемат рискове ще преобладава на финансовите пазари. Това означава, че лихвените проценти и доходността по държавните ценни книжа ще останат на исторически ниските си нива за по-дълъг период. Пазарите на акции са изправени пред висока волатилност, но не очакваме по-нататъшни разпродажби. Вероятно Великобритания вече няма да е нетен донор за бюджета на ЕС или ще има по-малък принос като член на Европейското икономическо пространство от 2019 г. В средносрочна перспектива това ще окаже негативно влияние върху Полша, Унгария и Чехия, които са най-големите реципиенти на трансферни плащания. Можем да станем свидетели и на спад на инвестиционната активност поради несигурната ситуация. Също така, разширението на ЕС няма да бъде водеща тема и не се очаква преговорите за разширяване със страните от Югоизточна Европа да приключат до 2020 г.”, коментира главният икономист на Райфайзен Рисърч Петер Брециншек.

Русия и Украйна

От началото на годината Русия и Украйна дават признаци за излизане от рецесията, като през втората половина на 2016 г. се очаква тенденция на възстановяване. Повишаващите се цени на стоките и услугите и нетният експорт допринасят за това положително развитие. Ето защо анализаторите повишават прогнозата си за БВП на Русия за 2016 г. от -2.0% на -0.5% и затвърждават очакванията си за ръста на БВП на Украйна за годината на 1.5%. За 2017 г. ръстът на БВП се очаква да достигне 1.0% в Русия и 2% в Украйна. Нивото на инфлация и в двете държави към момента е над 7% и доста под двуцифрените нива от 2015 г., което дава свобода на двете централни банки допълнително да намалят нивата на лихвите.

Процесът на Brexit може да повлияе също и върху позицията на ЕС спрямо Русия. В средносрочен план, без Великобритания изглежда много по-вероятно санкциите да бъдат смекчени по-лесно. Страните от ЕС са склонни да се отърват от темата за санкциите, предвид тежките и сложни преговори за Brexit в предстоящите години.

Валути

Британската лира се очаква да се обезцени на малко над 0.90 спрямо еврото. От друга страна швейцарският франк и японската йена ще поскъпнат спрямо еврото поради функцията им на сигурни валути. Стабилните лихвени нива в САЩ и още по-негативната доходност в Германия ще доведат до слаби колебания на валутната двойка EUR/USD между 1.10 (през септември) и 1.05 (през декември).

Полската злота и унгарският форинт са най-волатилните валути в ЦИЕ след Brexit, защото се възприемат като валутите, които са „политически най-засегнати“ в региона.

Изглежда, че руската рубла е изчерпала своя потенциал с новото поскъпване на щатския долар и до края на годината се очаква да се консолидира, смятат експертите.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички