По-малко от половината членове на БТПП смятат, че Brexit няма да повлияе на бизнеса им


По-малко от половината членове на БТПП смятат, че Brexit няма да повлияе на бизнеса им
Снимка: Getty Images/Guliver

4978

По-малко от половината (46%) от запитаните членове на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) смятат, че Brexit няма да окаже голямо влияние върху бизнеса им, защото не търгуват с фирми от Обединеното кралство. Това сочат резултатите от проучване на БТПП проведено сред членовете на камарата.

27% споделят, че влиянието на референдума ще е негативно, докато 20% смятат, че вота на англичаните няма да се отрази на родната икономика, въпреки че имат търговски отношения с британски компании. Никой от анкетираните обаче не очаква положителни резултати.

В случай, че ескалират настроенията относно българите това неминуемо би довело до промяна в паричните потоци към България. Би се отразило и на свободното движение в посока към Великобритания, коментират членовете на БТПП.

На въпроса „Какви са истинските причини за вземанетто на решение от избирателите на Англия да напуснат ЕС?“, запитаните дават различни отговори. 59% от тях смятат, че причината е в недостатъчно ефективната работа на европейската администрация. 44% посочват високите разходи за участие в европейската интеграция и ниските нива на възвръщаемост. Прекомерната намеса на ЕС във всяка сфера и ограничаването на свободата на предприемачеството изтъкват като причина за британския вот 32% от анкетираните, а 20% мислят, че по-голямото неформално влияние на определени страни от Евросъюза, за сметка на други, чиито позиции не се взимат под внимание са довели до настоящите резултати от Brexit.

Други причини, които се посочват, са високият консервативизъм на по-старото поколение, емигрантските вълни, манипулация на общественото мнение и др.

Почти всички участници в проучването (90%) посочват, че единственото решене на проблемите в съюза на страните от Европа са промени в рамките на самия ЕС. Едва 7% смятат, че отделяното на държавите е правилно.

 

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички