Ще бъде преразгледан броят на общините в България


Ще бъде преразгледан броят на общините в България
Снимка: БГНЕС

3573

Броят на общините и областите в България трябва да бъде преразгледан. Това коментира днес в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, в отговор на въпрос по време на форума „Регионален растеж.“, предаде БГНЕС

Има регламент, съгласно който броят на областите на т. нар. ниво 3 трябва да отговаря на определени изисквания като брой население и вид на услугите, които се предоставят на територията на съответната област. Броят на общините и областите у нас винаги е бил обект на анализ.

До края на този програмен период – 2020 г., страната ни отговаря на изискванията на регламента. След това, обаче, ще трябва да ги преразгледаме, защото е вероятно да не отговаряме на изискванията заради промяната в броя на населението, миграцията към големите градове и други причини, допълни Павлова.

След 2020 г. България вече ще има един нов регион от гледна точка на европейските критерии за финансиране - това ще е София, която е формира отделен регион. Съществуващите в момента 6 района за планиране на инвестициите също ще бъдат преразгледани, за да се отговори на европейските изисквания, информира тя.

Оперативна програма „Региони в растеж“ е стъпка в посока към децентрализация и предоставяне на правомощия на общините. За първи път се делегира правото и отговорността на общините да бъдат междинни звена и да избират проектите, които да бъдат финансирани. Управляващият орган одобрява инвестиционната програма на съответната община, а тя планира конкретната инвестиция, избира проектите, избира екип, който да прави оценка на проектите и да отговаря за релизацията им.

Работи се по въпроса за избиране на големи български градове, които имат капацитет да станат такива междинни звена.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички