Британците избраха Brexit. Ами сега?


Британците избраха Brexit. Ами сега?
Снимка: Getty Images/Guliver

3107

Около 51% от британците искат страната им да напусне ЕС. Решението е безпрецедентно и затова не е твърде ясно как ще протече процедурата оттук нататък. Ето обаче какви са основните стъпки.

Преговори за излизане

Процесът за официално излизане от ЕС предполага задействане на Член 50 от Лисабонския договор, съобщава СтандартНюз. Неговите клаузи никога не са били използвани преди, така че не е съвсем ясно как, кога и дори дали ще бъдат приложени след референдума. Член 50 предполага да бъде съставено и одобрено от всички страни членки споразумение за излизане. Това трябва да стане в рамките на две години. Това означава, че Великобритания остава член на ЕС, докато не бъдат очертани условията за излизането й.

Какво става, ако процесът се проточи?

Ако до две години след създаването на Член 50 не бъде съставено споразумение, преговорният период може да бъде удължен. Това обаче може да стане само с единодушното одобрение на всички страни-членки. В противен случай всички договори на ЕС престават да се прилагат спрямо Великобритания. Това означава, че без договорени нови условия, тя престава да бъде част от единния пазар.

Кога ще бъде задействан Член 50?

Няма правило кога трябва да бъде задействан Член 50 след референдум. Има предположение, че това може да стане до седмица след вота за Брекзит.

Необратим ли е процесът?

Според правилата, ако Член 50 бъде задействан, няма път назад и процесът за излизане от ЕС не може да се обърне без единодушното съгласие на всички страни-членки.

Има ли друг начин?

На теория Великобритания може също едностранно да излезе от ЕС. Това обаче ще разгневи Съюза и за Лондон ще бъде много по-трудно да си договори преференциални условия за търговия в бъдеще. Това би означавало също така, че няма да има преходен период, т.е. цялото законодателство на ЕС заедно със споразуменията за свободна търговия престават да действат незабавно.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички