Драги: ЕЦБ е в готовност да даде тласък на инфлацията в еврозоната


Драги: ЕЦБ е в готовност да даде тласък на инфлацията в еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

7142

Европейската централна банка е готова да действа бързо, за да даде тласък на анемичната инфлация в еврозоната. Това заяви председателят на ЕЦБ Марио Драги на банкова конференция във Франкфурт, цитиран от Reuters.

По думите му наличните финансови инструменти включват както възможни промени на програмата за изкупуване на активи, известна като "количествени улеснения", така и евентуално понижение на отрицателната ("наказателна") депозитна лихва.

Днешното изказване на Драги е най-силният намек, че на заседанието на 3-и декември ЕЦБ ще представи свежи стимулиращи мерки, които да предотвратят по-нататъшен спад на инфлацията далеч под целевото ниво на банката от малко под 2 процентни пункта.

Ако вземем решение, че сегашната траектория на нашата политика не е достатъчна, за да постигнем целта си, ние ще направим това, което е необходимо, за да повишим инфлацията възможно най-бързо, заяви Драги.

В същото време той защити програмата на ЕЦБ за "количествени облекчения", включваща месечни покупки на еврооблигации за около 60 млрд. евро, като каза, че това е спомогнало за намаляване на разходите по заемите за фирмите от еврозоната. Той допълни, че схемата може да се разшири по размер и да се удължи във времето, като може да има промени и в състава на изкупуваните активи.

Драги подчерта, че ЕЦБ може също така да промени и нивото на нейната депозитна лихва, за да се засили позитивното въздействието от програмата за "количествени улеснения". Настоящата депозитна лихва е на отрицателно ниво от -0,2%, което означава, търговските банки плащат "наказателна" лихва от 0,2% за техните средства, паркирани в ЕЦБ.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички