Драги: Трябва ни квантов скок в интеграцията на еврозоната


Драги: Трябва ни квантов скок в интеграцията на еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

1681

Икономиката на еврозоната се стабилизира, но ни трябва квантов скок в интеграцията. Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги. 

Говорейки снощи по време конференция във Франкфурт на тема "Бъдещето на финансовата индустрия - между икономическия растеж и регулацията", шефът на Централната банка заяви, че икономиката в единния валута блок се възстановява стабилно, но в същото време призова за продължаване на по-нататъшната интеграция в рамките на еврозоната и споделяне на повече суверенитет, съобщава БНР.

Само седмица след като ЕЦБ започна мащабната програма за покупки на държавни облигации, Драги посочи, че банковите стимули, заедно с по-ниските цени на петрола и със структурните реформи в единния валутен блок са засилили икономическия растеж в еврозоната.

Повечето показатели сочат устойчиво икономическо възстановяване като има повишение на доверието сред предприятията и потребителите. Прогнозите за икономическия растеж бяха коригирани във възходяща посока, а банковото кредитиране се подобрява както по отношение на търсенето, така и по отношение на предлагане на кредити, отбеляза Драги.

Въпреки това според шефа на ЕЦБ икономиките и институции от еврозоната все още не са се сближили достатъчно. Ето защо, когато е налице сериозен удар в някоя част от еврозоната, все още възникват въпроси относно устойчивостта на Съюза, каза той, добавяйки, че сега сме интегрирани твърде много, за да приемаме спокойно обръщане на процеса - икономики са твърде обвързани една с друга.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички