ЕК с предложение за европейски бюджет 2016


ЕК с предложение за европейски бюджет 2016
Снимка: Getty Images

1828

Днес Европейската комисия предложи бюджет на ЕС за 2016 г. в размер на 143,5 милиарда евро бюджетни кредити за плащания, с които да се подкрепи възстановяването на европейската икономика и да се съдейства за подобряването на живота на хората в Европа и извън нея, съобщи пресслужбата на ЕК.

Средствата ще бъдат инвестирани за увеличаване на иновациите, създаване на работни места, подпомагане на сближаването между държавите членки и между регионите, по-ефективно управление на миграцията и по-нататъшно укрепване на ролята на ЕС като фактор от световно значение. Предложението включва също вноски за Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), който е в основата на плана за инвестиции за Европа. Днешният проект ще бъде изпратен на Европейския парламент и държавите — членки на ЕС, които съвместно ще вземат решение за окончателния бюджет.

Кристалина Георгиева, която е заместник-председател на Европейската комисия и отговаря за бюджета и човешките ресурси, заяви: „В съвременната икономика е по-важно от всякога парите на данъкоплатците да се използват разумно. Бюджетът за 2016 г. подкрепя икономическото възстановяване чрез инвестиции за растеж и нови работни места и помага за справяне с външните предизвикателства, например миграцията. Отговаряме на най-неотложните нужди на Европа и се стремим към най-добрите възможни резултати“.

Стимулиране на създаването на работни места, растежа и инвестициите

Главните характеристики на проекта на бюджет на ЕС за 2016 г. са следните:
- Почти половината от него (66,58 милиарда евро) се използват за стимулиране на растежа, заетостта и конкурентоспособността.
- Подкрепа за приоритетите на политиките на Европейската комисия, например Енергийния съюз и цифровия единен пазар, чрез програми като Механизма за свързване на Европа (1,67 милиарда евро през 2016 г.).
- 1,8 милиарда евро (с 30 % повече спрямо 2015 г.) за програмата „Еразъм +“ — европейската програма в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, която ще помогне на над 4 милиона души да работят и учат в ЕС през 2014—2020 г.
- Повишаване на конкурентоспособността чрез научни изследвания и иновации с програми като „Хоризонт 2020“ (10 милиарда евро през 2016 г., с 11,6 % повече от средствата през 2015 г.).
- 2 милиарда евро за поети задължения и 500 милиона евро за плащания за гаранционния фонд на ЕФСИ, за да се мобилизират 315 милиарда евро за инвестиции в Европа. Регламентът за ЕФСИ, включително бюджетните аспекти на новата инвестиционна структура, е предмет на текущи преговори между Европейския парламент и държавите членки.
- Общо 42,86 милиарда евро за земеделските стопани.

Справяне с новите предизвикателства — в Европа и извън нея

Ще бъдат предоставени повече средства за справяне с днешните предизвикателства, свързани с миграцията. С бюджета се подкрепя Европейската програма за миграцията, представена по-рано този месец, с допълнително финансиране за операциите „Тритон“ и „ Посейдон“, засилено оказване на спешна помощ на държавите членки с външни граници на Съюза, финансиране за обхващаща целия ЕС схема за презаселване и укрепване на агенции като Frontex и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. За 2016 г. са предвидени 833 милиона евро за фонд „Убежище, миграция и интеграция“ и фонд „Вътрешна сигурност“, двата основни източника на финансиране за мерките в рамките на политиката на ЕС в областта на миграцията и сигурността.
Бюджетът на ЕС отразява и последните събития в съседните на Европа държави и в останалата част на света. 9,5 милиарда евро (увеличение с 28,5 %) са предназначени за подпомагане на способността на ЕС да реагира при външни кризи, като тези в Украйна и Сирия, и да предоставя хуманитарна помощ на хората в нужда. Средствата за Европейския инструмент за съседство и за Инструмента за сътрудничество за развитие ще бъдат увеличени съответно на 2,1 милиарда евро (+ 34 %) и 2,7 милиарда евро (+ 27 %).

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички