ЕС ще се опита да защити бизнеса от американските санкции срещу Иран


ЕС ще се опита да защити бизнеса от американските санкции срещу Иран
Снимка: iStock/Guliver

3371

Европейската комисия предприема мерки за защита на европейските компании в Иран от санкциите на САЩ, съобщи Reuters.

Сред тези мерки е активирането на т.нар "блокиращ регламент". Той "забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториални санкции на САЩ, разрешава на компаниите да си възстановяват по съдебен ред загубите от действията на трети лица, изпълняващи тези санкции, и анулира действието на каквито и да е чуждестранни съдебни решения за изпълнение на санкциите на САЩ на територията на ЕС", става ясно от изявление на Еврокомисията. 

Мерките на ЕС ще влязат в сила до два месеца, освен ако Европейският парламент и правителствата на ЕС не го отхвърлят. Ако има силна политическа подкрепа, може да бъдат задействани и по-рано.

Брюксел също така цели да позволи на Европейската инвестиционна банка да финансира дейности в Иран. Ето защо днес Европейската комисия започна и процедура, за да позволи на банката да продължи да поддържа европейските инвестиции в Иран, по-специално за малките и средните предприятия.

Преди малко повече от седмица американският президент Доналд Тръмп обяви, че страната му излиза от ядреното споразумение с Иран, договорено по времето на предшественика му Барак Обама. Освен това Америка ще наложи нови строги санкции на близкоизточната държава.

През юли 2015 г. Иран, петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН (Русия, Великобритания, Китай, САЩ, Франция) и Германия постигнаха споразумение за уреждане на ядрения проблем в Техеран. Бяха отменени икономическите санкции срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрените амбиции на Ислямската република.

При обявяването на излизането от сделката самият Тръмп заяви, че Иран изгражда ядрена програма и в момента, но не представи доказателство за думите си.

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички