ФЕД взема решение за американската икономика след първите ваксинации за COVID-19


ФЕД взема решение за американската икономика след първите ваксинации за COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

1700

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ се събира днес и утре, за да очертае в края на заседанието си прогнозите на американската икономика. Това става броени дни след първите ваксинации срещу COVID-19 в САЩ и може да окаже влияние на пазара за облигации, за да се избегне повишение на лихвите в дългосрочна перспектива, предаде AFP.

Днес и утре, на последното си заседание за 2020 година, УФР вероятно ще направи обещаваното вече няколко пъти - да подкрепи икономиката, която среща сериозни затруднения.

Динамиката на икономиката се забавя, а случаите на COVID-19 се увеличават и според нас определящите паричната политика ще подсилят моста, който крепи икономиката досега, докато ваксините бъдат предоставени на широк кръг от хора, коментира Кети Бостянчик от Oxford Economics.

Доставянето на ваксините в действителност дава възможност са се види светлина в края на тунела, но ще бъдат необходими месеци, за да дочакаме колективната имунизация, а междувременно зимата се очертава тежка.

Случаите на COVID-19 достигнаха в САЩ невиждани равнища, а необходимата финансова помощ, за да се даде възможност на домакинствата и компаниите да останат над водата, се бави, защото избраниците в Конгреса не могат да се споразумеят.

Бостиянчик очаква УФР да продължи изкупуването на държавни облигации, за да се окаже по-голяма парична подкрепа.

В действителност, когато банката държи по-дълго тези облигации, така могат да се запазят ниски лихвите. Това е допълнителна акция, която освен това позволява да се действа през по-продължителен период, отколкото с понижаването на лихвите. То бе приложено от УФР веднага през март, когато пандемията се разпространи в страната.

Тогава централната банка на САЩ понижи лихвите в диапазона от 0 до 0,25 на сто и заяви, че ще ги остави на тези равнища колкото е необходимо, а без съмнение това ще трае години наред.

Тези лихви определят цената на заемите, които отпускат търговските банки на своите клиенти, за да бъде подкрепено потреблението.

Основната цел на УФР според мен ще бъде да се увери, че пазарите са наясно, че то не иска пазарът на облигации да вдига лихвите в дългосрочна перспектива, коментира пред АФП и Дейвид Уесъл, икономист от Брукингския институт.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички