Икономиката на Великобритания трайно ще пострада при Brexit, предупреждават Нобелови лауреати


Икономиката на Великобритания трайно ще пострада при Brexit, предупреждават Нобелови лауреати
Снимка: iStock

2406

Излизането на Великобритания от ЕС ще създаде голяма несигурност в страната и ще ѝ нанесе трайни икономически щети. Това твърдят десетима носители на Нобелова награда за икономика в общо писмо, изпратено до в. The Guardian.

„Британските фирми и работници се нуждаят до пълен достъп до единния пазар. Brexit ще създаде голяма несигурност по отношение на бъдещите алтернативни търговски споразумения на Великобритания, както с останалата част на Европа, така и с важни пазари като САЩ, Канада и Китай“, посочват икономистите.

Сред десетимата лауреати – Джордж Акерлоф, Кенет Ароу, Ангъс Дийтън, Питър Даймънд, Джеймс Хекман, Ерик Маскин, Джеймс Мирлийс, Кристофър Писаридис и Жан Тирол, има шестима американци, трима британци и един французин.

Според тях икономическите последици от излизането на страната от съюза ще „останат за много години“, допълвайки, че „икономическите аргументи очевидно са в полза на оставането в ЕС“.

Референдумът за членството на страната в ЕС трябва да се състои този четвъртък, като според социологическите проучвания двата лагера – за и против оставането, са с близки резултати.

Много от държавите в ЕС заявиха, че са подготвени и за двата варианта - излизане на Великобритания от обединението или оставането ѝ в него.

„Ще призовем другите страни членки да реагират спокойно, за да не послужи това за по-нататъшно разпадане на ЕС и да се намери за Обединеното кралство друго прагматично решение вместо еврочленството”, каза днес зам.-министърът на външните работи на Полша Конрад Шимановски.

Излизането на Великобритания ще предизвика определено нарушаване на равновесието на континента, признава Шимановски.

Отговаряйки на въпрос дали след британския референдум може да започне разпадане на ЕС, Шимановски заяви, че в този случай нещата „няма да станат автоматично”. Той обаче подчерта, че британският пример ще ентусиазира евроскептиците от различни държави в ЕС.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички