Как Европа тласна Велкобритания към Brexit


Как Европа тласна Велкобритания към Brexit
Снимка:

4015

Коментар на Клайв Круук за Bloomberg

Седмица преди официалния референдум, кампанията за излизане на Великобритания от ЕС повежда пред тази за оставането ѝ в рамките на европейската общност. Това показват резултатите от последните проведени допитвания по въпроса.

Каква е причината за тези резултати? Със сигурност не е по-добрата аргументация на поддръжниците на кампанията за излизане. Напротив, те самите все още не могат да посочат конкретни бъдещи икономически ползи за страната, нито да отговорят на въпроса кои от приетите европейски норми ще бъдат запазени или кои отхвърлени при евентуално напускане на ЕС.

Министър-председателят Дейвид Камерън и неговите съмишленици, които са от другата страна на барикадата, се оказаха много по-добре подготвени с аргументи, прогнози за бъдещето на страната и множество статистики в подкрепа на позицията им. Въпреки това опитът на Камерън да внуши на британците, че без благословията на ЕС ги очаква сигурен икономически упадък и живот в постоянна бедност, не доведе до желаните резултати.

Самата дискусията за и против ЕС се роди в следствие на недоволството на британците от реализирането на Европейския проект, което по-късно бе подсилено от страха от нарастващата, неконтролируема емигрантска вълна. Очевидно премиерът е очаквал, че ще успее да потуши дискусията, обещавайки на избирателите си да предоговори нови условия с ЕС.

Съдейки по коментарите на Доналд Туск, ЕС разпознава Великобритания като свой ценен съюзник и ще направи всичко възможно, за да я задържи в европейската общност. От друга страна, европейските лидери ясно осъзнават, че Европа трябва да вземе спешни мерки за анти-ЕС настроенията, които се надигат и в други държави.

Въпреки това, искането на Камерън за предоговаряне на условията беше отхвърлено с ясен и категоричен отговор, че Великобритания не е в позиция да казва на Европа какво и как да променя в политиката си.

Въпреки резултатите от проучванията на общественото мнение, все още не е сигурно колко хора ще подкрепят кампанията на Камерън, на която той залага цялата си бъдеща кариера.

Излизането от ЕС е огромен риск. Рецесията „Brexit”, заради която Камерън търпя подигравки, може и да стане реалност. Дори и нещата да не се развият по възможно най-лошия начин, разходите вероятно ще надхвърлят ползите. Но ако британците гласуват за излизане, за това ще е виновен и самият ЕС. Като демонстрира нетърпение и нежелание за реформи в критичен момент, той само направи Brexit по-вероятен.

Редактор: Севим Рашидова

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички