Европа се нуждае повече от инвестиции, отколкото от бюджетни правила


Европа се нуждае повече от инвестиции, отколкото от бюджетни правила
Снимка: Getty Images

5213

Коментар на Bloomberg, преводът е на Expert.bg. Публикуваме текста със съкращения.

След като се двоумеше в продължение на седмици върху провала на Испания и Португалия да покрият бюджетните изисквания на Европа, Европейската комисия реши да се подвоуми още. Тя ще разгледа натрупаните дългове на двете страни през юли – след като минат изборите в Испания. Това е проблемът с фискалните правила, които едновременно не са приложими и никой не би искал да ги приложи, дори да може.

Европа има нужда от цялостна промяна на фискалната си политика, но ѝ липсват необходимите за това политическа воля и обществена подкрепа. Докато това не се промени, промотирането на инвестиции ще бъде по-ефективно от простото очакване нещо да се случи.

Реформата на системата изисква реформа на начина на мислене, както и създаване на ограничена форма на фискален съюз за страните от еврозоната. Към момента за това и дума не може да става. Но има две други неща, които могат да се направят.

Първо, да се повишат публичните инвестиции. В много държави от ЕС нивото им е ниско в годините след финансовата криза. Особено лошо е положението в Белгия. Инвестиции в инфраструктурата ще създадат търсене в краткосрочен план и растеж в дългосрочен. Правилата са достатъчно еластични да позволят това. А и за целта съществува подходяща европейска институция – Европейския фонд за стратегически инвестиции. Задачата му е да привлича капитал за важни проекти, които изискват публична подкрепа – например построяването на нова учебна болница в Бирмингам или подобряването на енергийната ефективност във Франция. До момента Фондът е одобрил 9,3 млрд. евро финансиране за различни инфраструктурни проекти.

Второ, да се подкрепят частните инвестиции, като се увеличат усилията за развитие на интегриран пазар на капитали. Това ще помогне на ЕС да се справя с икономическите шокове и ще провокира растеж на по-бедните страни – дори по-голям, отколкото ако имаше функциониращ фискален съюз.

ЕК продължава да държи на настоящите бюджетни правила, но те отдавна са „счупени“. Докато не бъдат поправени, фокусът трябва да се измести от ограничаването на разходите към инвестициите и растежа. Кой знае? Може би правилният вид публични вложения ще направи ЕС по-популярен.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички