Какво се иска от Гърция за получаване на нов спасителен план


Какво се иска от Гърция за получаване на нов спасителен план
Снимка: Getty Images/Guliver

3071

Лидерите на страните от еврозоната постигнаха съгласие по мерките, които трябва да предприеме Гърция за започване на преговори по нова трета спасителна програма. След 17-часови разговори лидерите на държавите от валутния съюз успяха да избегнат излизане на Атина от еврозоната и получаването на нужните на страната 86 млрд. евро. Така Гърция се договори да получи средства по линия на Европейския стабилизационен механизъм (ESM).

На срещата лидерите излязоха с общо изявление, по което беше постигна договореност. От документа става ясно, че Гърция трябва официално да отправи искане за помощ от ESM, както и подобно искане от Международния валутен фонд (МВФ). Припомняме, че Атина пропусна плащане към фонда преди 2 седмици, като международния кредитор я обяви в дефолт на това основание. Сега Гърция ще поиска продължаване на подкрепата от страна на МВФ, включително мониторинг и финансиране, от март 2016 година.

За да може официално да започнат преговорите, споразумението първо трябва да бъде одобрено от парламента на Гърция, както и от няколко парламента в други страни от валутния съюз, подчертаха от Европейската комисия. „Като се вземе под внимание нуждата от възстановяване на доверието към Гърция, срещата на лидерите от еврозоната подкрепя ангажимента на гръцките власти да въведат без забавяне в законодателството първи пакет от мерки“, пише в становището от срещата.

Според документа мерките, които трябва да бъдат приети изцяло преди сключване на споразумение с институциите, включват по-долу изброените точки. В изявлението кредиторите са назовани „институциите“:

до 15 юли:

рационализиране на ДДС системата и по-широка данъчна основа с цел увеличаване на приходите (в бюджета);

предварителни мерки за подобряване на дългосрочната устойчивост на пенсионната система като част от програмата за комплексна реформа на пенсионната система;

осигуряване на пълната законова независимост на ELSTAT (националната статистическа служба на Гърция);

пълно имплентиране на съответните провизии на Договора за стабилност, координация и управление в икономическия и паричен съюз. По-специално се визира оперирането на фискален съвет преди подписването на меморандума за разбирателство, както и въвеждане на квази автоматични орязвания на разходи в случай на отклонения от амбициозните предварителни цели за излишък след искане на съвет от фискалния съвет и обект на предварителното съгласие на институциите.

До 22 юли:

адаптирането на Кодекс на гражданското съдопроизводство, който да направи основна ревизия на процедурите и постановленията за гражданското съдопроизводство и може значително да ускори съдебния процес и намали разходите;

транспониране на Европейската директива за възстановяване на банките (BBRD).

Само след незабавното приемане на първите 4 мерки, както и на одобряване на всички поети ангажименти в документа от гръцкия парламент, може да бъде даден мандат за договаряне на меморандум за разбирателство, се казва в документа.

За да се формира основата на успешен завършек на меморандума за разбирателство, предложението на Гърция за реформи трябва да бъде значително подобрено, за да се вземе под внимание сериозно влошената икономическа и фискална позиция на страната през последната година, пише още в изявлението след срещата на страните от еврозоната. Гръцкото правителство трябва официално да подобри своите предложения в няколко сфери, посочени от институциите. Те засягат пенсионна реформа, мерки за подобряване на продуктовия пазар и въвеждане на инструментариум на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), стартиране на приватизацията на оператора на електропреносната мрежа (освен ако не се намерят заместващи мерки със същия ефект), реформи на пазара на труда, включващите модернизация на колективното договаряне, както и предприемане на необходимите мерки за подобряване състоянието на финансовия сектор, като тук се обръща внимание на намаляване на размера на лошите кредити.

В документа се обръща внимание на комплексната приватизационна програма, която Атина трябва да предприеме. Активи на гръцката държава в размер на 50 млрд. евро трябва да бъдат прехвърлени във фонд, който ще ги монетаризира чрез „приватизация или по друг начин“.

Монетаризацията на активите ще бъде един от начините за извършване на планираните плащания по новия заем от Европейския стабилизационен механизъм (ESM) и ще генерира за времето на новия кредит общо 50 млрд. евро. От тях 25 млрд. евро ще бъдат използвани за рекапилизацията на банки и други активи, 50% от останалите 25 млрд. евро ще се използват за намаление на коефициента на задлъжнялост, а останалите средства ще се използват за инвестиции.

Фондът ще бъде базиран в Гърция и ще се управлява от гръцките власти под надзора на съответните европейски институции, са се договорили още лидерите на еврозоната.

Успяхме да предотвратим преместването на активи в чужбина", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас сред срещата на европейските лидери. Той подчерта, че решението е било тежко, а Гърция се е борила до край.

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел посочи на пресконференция след срещата, че доверието в гръцкото правителство е възстановено.

Според някои анализатори сделката за Гърция е по-лоша от тази, постигната преди референдума. В последното предложение на кредиторите преди националния вот се искаше реформи в пенсионната система и данъчната система, като последната включваше увеличаване на данъка добавена стойност (ДДС) до 23%.

Редактор: Петя Бързилска

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички