Кои държави ще бъдат засегнати най-тежко от Brexit?


Кои държави ще бъдат засегнати най-тежко от Brexit?
Снимка:

4477

Държавите, на които излизане на Великобритания от ЕС (Brexit) ще повлияе най-зле, са Ирландия, Нидерландия, Малта и Кипър. Това показва прогноза на международната кредитна агенция Fitch.

Тези страни, както и Белгия и Люксембург, ще бъдат изложени на най-голям риск, тъй като техният износ на стоки и услуги за Великобритания представлява най-малко 8% от брутния им вътрешен продукт.

Степента с която износът на страните-членки на ЕС за Великобритания ще бъде намален, ще зависи от характера на всяко едно бъдещо търговско споразумение между Обединеното кралство и Европейския съюз, както и от продължителността на обезценката на британската валута в случай на Brexit, съобщава БНР.

Икономическото въздействие от евентуален сценарий Brexit ще бъде по-слабо изразено за ЕС, отколкото за самата Великобритания, но въпреки това ще бъде осезаемо.

Редица финансови анализатори, както и управителят на Английската централна банка Марк Карни, предупредиха за потенциален спад на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) във Великобритания при излизане на страната от ЕС.

Въпреки че останалите страни от съюз могат да се възползват от пренасочване на потока на преките чуждестранни инвестиции към тях, Люксембург, Малта, Белгия и Германия, които имат най-големи по обем ПЧИ и финансови активи във Великобритания, ще претърпят и най-големи загуби на тези активи, деноминирани в евро, ако последва по-трайна обезценка на британската лира, се посочва в анализа на кредитната агенция.

Fitch отбелязва още, че банковите сектори на Ирландия, Малта, Люксембург, Испания, Франция и Германия имат значителни връзки с британския банков сектор. Лихвеният спред на държавните облигации на т.нар. "периферни" страни може да се разшири с оглед на страховете, че Brexit може да засили сепаратисткия натиск в региона. Подобен изход от референдума във Великобритания може да доведе до ново настояване от страна на Шотландия за излизане от Обединеното кралство, което пък да вдъхнови подобни действия и в испанската област Каталуния.

Референдумът за Brexit ще се проведе на 23 юни.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички