Лагард: Световната икономика се възстановява твърде бавно


Лагард: Световната икономика се възстановява твърде бавно
Снимка: Getty Images

4656

Възстановяването на световната икономика продължава, но много рискове остават. За осигуряването на стабилен продължителен растеж трябват решителни мерки. Това заяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард във Франкфуртския университет „Гьоте“.

„Добрата новина се състои в това, че възстановяването продължава. Има растеж, ние не сме в криза. Но не чак толкова добрата новина: възстановяването остава прекалено бавно, твърде неустойчиво. Рисковете се усилват“, каза тя, цитирана от БГНЕС.

Лагард е категорична, че очакваната „ротация на растежа“ от развиващите се страни към развитите така и не се е случила, докато отрицателните фактори се проявяват все по-силно. От икономическа гледна точка може да се говори за кризисното наследство в развитите държави, повишената уязвимост на развиващите се пазари, забавянето на растежа на световната търговия, увеличаването на пазарната волатилност, нарастващите рискове пред световната финансова стабилност. Едновременно с това икономическите рискове се допълват от социално-политически проблеми: терористични атентати, епидемии, увеличаване броят на мигрантите, добави Лагард.

“Ние сме в състояние на бойна готовност, а не тревога“, подчерта директорът на МВФ и продължи: „Ако Централните банки и регулаторите се противопоставят на предизвикателствата и действат заедно, то положителното влияние върху световното доверие и световната икономика ще бъде значително“.

Лагард смята, че са необходими решителни действия в три посоки наведнъж. Първо, трябва да се ускори осъществяването на структурните реформи, съгласувани в рамките на Г-20 и в останалите формати. Второ, данъчно-бюджетната политика трябва да съдейства на растежа. За целта трябва да се повиши ефективността на държавните разходи. Трето, не трябва да се забравя и за стимулирането на парично-кредитната политика, изиграла безценна роля за възстановяването на икономиката.

Очаква се МВФ да влоши прогнозата си за растежа на световната икономика в априлския доклад World Economic Outlook (WEO), който ще бъде публикуван следващата седмица. Текущата оценка на МВФ за 2016 г. е 3,4%.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички