Медведев поиска икономически санкции срещу Турция


Медведев поиска икономически санкции срещу Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

2809

Русия ще предприеме икономически санкции спрямо Турция заради свалянето на руския бомбардировач Су-24. Това стана ясно след днешното заседание на руското правителство, съобщи Actualno.com

Решението беше лично обявено от руския премиер Дмитрий Медведев, показва стенограмата на сайта на руското правителство. Мерките се налагат според параметрите на Закона за специални икономически мерки, действащ от 2006 година в Русия.

По думите на Медведев решението е съгласувано с руския президент Владимир Путин, като това е станало в разговор между двамата късно снощи. Затова сега руското правителство ще изготви план за действие срещу Турция в икономически аспект.

Медведев изрично уточни, че ще се подготви прекратяване на преговорите с Турция относно „преференциални режими“ на инвестиции. Можело да бъдат приети и рестрикционни мерки по инвестиционни проекти, при които сътрудничеството с Турция трябва да е „на висока степен на доверие“. Такива проекти могат да бъдат замразени или дейността по тях сведена до минимум. Медведев даде два дни срок на различните министерства да изготвят планове кои проекти с Турция в съответните икономически области могат да бъдат стопирани.

Припомняме, че в момента Русия и Турция работят по реализация на два големи инфраструктурни проекта – газопровода "Турски поток" и поръчаните на руската държавна компания "Росатом" четири атомни реактора с мощност 1 200 мегавата на обща стойност 20 млрд. долара.

По същество Законът за специалните икономически мерки позволява на руската държава да прилага икономически действия на своя територия „при възникване на обстоятелства, които налагат незабавна реакция“. За такива обстоятелства се считат враждебни действия спрямо Русия от чужда държава. Специалните икономически мерки имат временен характер.

В кръга от мерки, които може да вземе Руската федерация, влиза частичното или пълното прекратяване на двустранни иконимически програми, запор или ограничение на финансови операции от страна на физически и/или юридически лица на руска територия от държавата-агресор, както и преустановяване на ангажиментите на Русия по международни договори, по които страна е и държава, действала „неприятелски“ спрямо Руската федерация.

Припомняме, че вчера, 25 ноември, руският външен министър Сергей Лавров изрично каза, че турските износители за Русия няма да пострадат от действията на турската държава. Няколко часа по-късно Медведев посочи, че инцидентът на турско-сирийската граница ще доведе до влошаване на икономическите и хуманитарните отношения между Русия и Турция.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички