Не обвинявайте ЕЦБ за икономиите, призова Драги


Не обвинявайте ЕЦБ за икономиите, призова Драги
Снимка: Getty Images / Guliver

1271

Не е честно Европейската централна банка да бъде определяна като основен подстрекател на затягането на коланите в Европа. Това заяви председателят на институцията Марио Драги, след като протестиращи срещу икономиите се сблъскаха с полицията във Франкфурт.

"Като институция на ЕС, която е изиграла централна роля по време на кризата, ЕЦБ се превърна в център на критики от разочаровани от тази ситуация", заяви Драги по време на откриването на новата централа на банката в източната част на града, предаде АФП.

"Това не е справедливо – действията ни са насочени именно към смекчаването на шоковете за икономиките. Но като централна банка на цялата европейска зона, ние трябва да слушаме внимателно това, което ни казват гражданите.

Италианецът, който е начело на ЕЦБ от 2011 г. насам, говори по време на официалното откриване на грандиозната 185-метрова кула, в която ще се помещава сградата на банката. Строежът й струва 1,3 милиарда евро, а служителите вече се преместиха в нея в края на миналата година.

Рано тази сутрин на мястото избухнаха сблъсъци между полицията и протестиращи, съпроводени с палежи на коли. Пред около 100 поканени гости за откриването Драги призна, че хората "преминават през много трудни времена" и се позова на проучвания, според които животът е станал по-труден, отколкото в началото на кризата.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички