Обединеното кралство рискува да изостане след източноевропейските държави


Обединеното кралство рискува да изостане след източноевропейските държави
Снимка: iStock

3884

Обединеното кралство рискува да изостане икономически дори след източноевропейските държави в близко бъдеще. За това предупреди лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър.

Той ще изложи плановете си за икономиката, предупреждавайки, че без нова политика Великобритания ще изостане значително.  Стармър ще бъде домакин на кръгла маса в Лондонското Сити с видни бизнесмени като гости. Сред тях ще бъдат директорът на веригата супермаркети Tesco Джон Алан и управителят на Английската централна банка Марк Карни.

Британците останаха без чушки, домати и краставици - купуват до 3 броя от вид

Лидерът на опозицията ще разясни подробности от неговата "мисия" как Обединеното кралство да постигне най-бързия устойчив растеж в Г-7. Икономическата стратегия на лейбъристите включва обещания за осигуряване на ясни правила за правителствено данъчно облагане и разходи и обявяване на нова засилена роля на Службата за бюджетна отговорност.

Лейбъристите заявиха, че торите водят страната към упадък и ако продължават последните тенденции в икономиката, хората във Великобритания ще живеят по-зле от населението на Полша до 2030 година.

Посочва се, че БВП на Обединеното кралство на глава от населението е нараснал със среден годишен темп от 0,5% в реално изражение между 2010 и 2021 година, докато този на Полша е нараснал с 3,6%, по данни на Световната банка.

Ако тенденциите се запазят до 2030 година всеки британец ще бъде с 500 паунда или 600 долара по-беден от всеки поляк, а до 2040 година Великобритания ще изостане дори след Унгария и Румъния.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички