Британците останаха без чушки, домати и краставици - купуват до 3 броя от вид


Британците останаха без чушки, домати и краставици - купуват до 3 броя от вид
Снимка: iStock

5517

Търговската верига Tesco въведе ограничения за продажба на домати, чушки и краставици до 3 броя на клиент, обяви BBC. Други големи супермаркети като Aldi, Asda и Morrisons вече също наложиха такива нормативи, защото търговците на едро зареждат нередовно. Причината – намален внос заради лоши климатични условия, довели до спад на производството в Испания и Северна Африка.

Значителна част от плодовете и зеленчуците, консумирани в Обединеното кралство по това време на годината са от тези региони.

Според британския консорциум за търговия на дребно, представляващ супермаркетите, се очаква недостигът да продължи „няколко седмици“, докато започне производственият сезон в Обединеното кралство и магазините намерят алтернативни източници на продукти.

Реколтата в Южна Испания е засегната от необичайно студено време, а в Мароко – от наводнения, като бурите там доведоха и до забавяне или отмяна на курсове на фериботите, превозващи стоки. На Острова затягат коланите: минаха на замразени храни и евтини зеленчуци

По това време на годината Обединеното кралство получава продукти и от местни производители от Нидерландия. Но земеделските производители и в двете страни са свили използването на оранжерии за зимни култури заради по-високите цени на електроенергията.

Това се случва след период на екстремни метеорологични условия в Обединеното кралство, също засегнали добивите на местни култури.

Горещините през юни 2022 г. пък доведоха до четвъртото най-топло лято в Обединеното кралство, като температурите за първи път надхвърлиха 40С. А през декември страната беше засегната от резки и продължителни студове.

Цените на хранителните продукти нарастват с най-бързия си темп от 45 години, като през годината до януари са нараснали с 16,7 %. Храни, горива и битови сметки изстреляха инфлацията на Острова до 40-годишен връх

Зехтинът е друг продукт, засегнат от екстремните климатични условия, като летните горещини в Испания повлияха на добивите. Това доведе до ръст на цените в супермаркетите в Обединеното кралство в последните месеци. Заради Brexit вносът от Мароко – извън ЕС, вече подлежи на гранични проверки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Британците изкупуват термо бельо, за да се борят с растящите сметки за отопление

Цената на електроенергията във Великобритания скача с 80%

Двуцифрена инфлация във Великобритания за първи път от 40 години

Банката на Англия вдигна рекордно лихвите, очаква рецесия

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички