Британците затягат коланите: минаха на замразени храни и евтини зеленчуци


Британците затягат коланите: минаха на замразени храни и евтини зеленчуци
Снимка: Willfried Wende / Pixabay

5629

Британските домакинства са принудени все по-често да купуват некачествени зеленчуци и замразени храни в опит да запазят разходите ниски, след като цените на хранителните стоки скочиха с рекордните 13,9% миналия месец, пише The Guardian.

Инфлацията супермаркетите е на най-високото ниво от 2008 г., когато групата за пазарни проучвания Kantar започна да събира данни. Към момента годишно средната сметката за хранителни стоки на семейство на Острова надхвърля 5200 паунда.

По-високите сметки за пазаруване увеличават натиска върху домакинствата, които освен всичко друго се борят и с нарастващите разходи за енергия и бензин. Много собственици на жилища изпитват на гърба си рязкото увеличение на ипотечните си плащания. Храни, горива и битови сметки изстреляха инфлацията на Острова до 40-годишен връх

Купувачите намират начин да компенсират инфлацията в купуването на евтини и намалени зеленчуци, продажбата им се е увеличила с 38% през септември, докато продажбите на замразени храни са се увеличили с 10%. Продажбите на пресни зеленчуци също са скочили с 6% – което предполага, че домакинствата готвят повече, отново с цел да пестят пари.

Продажбите на енергоспестяващи уреди като фритюрници и такива за сандвичи са нараснали повече от двойно, с 53%, докато електрическите одеяла са се увеличили с 8% на годишна база, а свещите – с 9% – което предполага, че потребителите се подготвят за евентуален режим на тока през зимата. Британците изкупуват термо бельо, за да се борят с растящите сметки за отопление

"Потребителите търсят начини да управляват бюджетите си и да избягват да плащат повече за пазаруването си. Като цяло не сме склонни да променяме това, което ядем, така че избираме по-евтини алтернативи", обясни Фрейзър Маккевит, ръководител на отдела за анализ на търговията на дребно и потребителите в Kantar.

Милиони хора са в риск от крайна бедност

Прогнозите никак не са оптимистични: в следващите месеци бедните във Великобритания ще нараснат значително и ще достигнат 14 млн. души през 2023-2024 г., предвиждат от мозъчния тръст Resolution Foundation.

В момента около 3 милиона души на Острова оцеляват в условия на крайна бедност. В същото време реалните заплати намаляват, изядени от скока на цените. "Великобритания преминава през най-големия спад в реалните заплати от 1977 г. насам. Предстои и тежка зима, в която разходите за енергия могат да достигнат до 500 евро на месец", казват от Resolution Foundation.

Според редица експерти рецесията в британската икономика е неизбежна. Потвърждава го и управителят на Английската централна банка Андрю Бейли, който предупреди, че страната може да изпадне в най-дългата рецесия от времето на световната финансова криза. Банката на Англия вдигна рекордно лихвите, очаква рецесия

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на електроенергията във Великобритания скача с 80%

Двуцифрена инфлация във Великобритания за първи път от 40 години

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички