Облаците над германската икономика се сгъстяват


Облаците над германската икономика се сгъстяват
Снимка: Getty Images / Guliver

1809

Излизането на Великобритания от ЕС може да доведе до влошаване на германската икономика, пише Deutsche Welle. 

"Великобритания е важен икономически партньор за Германия и изменянето на икономическите отношения между най-големите икономики на Европа и втория ѝ по големина член няма как да бъдат незабележими", коментира председателят на мисията на МВФ в Германия Енрику Детрагиаш.

Според главния икономист на банка BayernLB Юрген Михелс неопределеността, свързана с излизането на Великобритания от ЕС ще струва загуба за икономическия ръст на страната от 0,2% за тази година и на 0,5 за следващата.

Ръстът на БВП на Германия тази година ще бъде 1,7% а през 2017 г- 1,5%, според прогнозите на МВФ. От там отбелязаха, че прогнозата не е отчитала икономическите последствия от Brexit.

"Мислим да преразгледаме прогнозите в посока на понижаване", заяви Детрагиаш и допълни, че новата прогноза на МВФ ще бъде публикувана в средата на юли в рамките на обзора на състоянието на световната икономика.

Междувременно най-голямата германска банка - Deutsche Bank, понесе тежки критики от няколко посоки. Федералният резерв на САЩ и МВФ порицаха грешки в управлението ѝ, отбелязвайки, че това може да има широки последици за нейните цялостни финансови операции. Институциите посочиха, че основни въпроси, свързани с управлението на Deutsche Bank, засилват опасенията за рисковете, които кредитната институция поставя пред финансовата стабилност.

Банката също така беше глобена по-рано днес от независимия регулатор на "Уолстрийт" – FINRA – с 6 млн. долара за неизпълнение на задължението за предоставяне на навременни и точни данни за нейната търговия и транзакции. Наложеното на Дойче банк наказание от страна на Регулаторния орган на финансовата индустрия (FINRA) е най-голямото в историята по въпроси, свързани с т.нар. "сини отчети" (изискванията за предоставяне на Комисията за ценни книжа и фондови борси на информация, свързана с търговията и финансовите транзакции на дадена финансова институция).

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички